Rathenau Instituut


AMC vriest eicellen in

Het AMC gaat eicellen invriezen voor gezonde (alleenstaande) vrouwen die hun kinderwens nog niet kunnen of willen realiseren. Tot nu toe was deze dienst alleen beschikbaar voor kankerpatiënten die door behandeling hun vruchtbaarheid verliezen.

Het Rathenau Instituut vindt het in principe positief als vrouwen zelf kunnen beslissen over hun vruchtbaarheid, maar wel onder voorwaarde dat het veilig is, bewezen effectief en toegankelijk wordt voor alle vrouwen. Met deze boodschap werd het Rathenau Instituut geciteerd in het NOS acht uur journaal van 14 juli.

Het Rathenau Instituut vindt het daarnaast belangrijk dat vrouwen goed worden geïnformeerd over de medische risico's en kansen van slagen bij het gebruik van ingevroren eicellen. Het gaat immers om een nog experimentele techniek. Bovendien zien we dat buitenlandse bedrijven inspelen op de wens om zwangerschap `voor later' mogelijk te maken door het opzetten van commerciële eicelbanken. Er zal een discussie gevoerd moeten worden over de vraag of we dat ook in Nederland willen.

Uit recent onderzoek van het Rathenau Instituut blijkt dat commercie en lichaamsmateriaal geen wenselijke combinatie vormen voor de meeste Nederlanders.

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid ziet volgens het NOS Journaal geen wettelijke bezwaren tegen het opslaan van eicellen voor vrouwen die pas later willen beslissen over het krijgen van kinderen.

De Volkskrant van 15 juli 2009 citeert regeringspartij CDA die preventieve eicelopslag uit sociale overwegingen afwijst en betitelt als `wensgeneeskunde die niet wenselijk is'. De techniek die het AMC gaat aanbieden is, gelet op de ethische en de (gezins)politieke dimensies, niet onomstreden. Het jong krijgen van kinderen, waar het huidige beleid op is gericht, staat immers haaks op het uitstellen van de kinderwens - wat nu voor een bredere groep vrouwen een technologische optie wordt.