Productschap Diervoeder

15/07/2009

GMP+ Bijlage 13 Minimumvoorwaarden monstername gewijzigd

Bestemd voor GMP+ gecertificeerde producenten en handelaren en Certificeringsinstelling

Onlangs heeft het Centraal College van Deskundigen Diervoedersector enkele wijzigingen in GMP+ Bijlage 13 Minimumvoorwaarden monstername vastgesteld. Het betreft een aantal kleine aanpassingen.

In de vorig jaar vastgestelde GMP+ Bijlage 13 zijn enkele kleine aanpassingen doorgevoerd:

* In Hoofdstuk 1 is het doel duidelijker omschrijven door een kleine tekstuele aanpassing

* Aan appendix 4 van de bijlage is een optie toegevoegd die het mogelijk maakt uit een grote, geïdentificeerde partij, een dagproductie of een voorraadsilo kleinere monsters te nemen mits deze samen een representatief en voldoende groot eindmonster kunnen vormen. Tot deze wijziging was al bij de vaststelling in 2008 besloten.

* GMP Bijlage 13 bevat voor aantal productgroepen voorschriften voor de bewaarcondities van de genomen monsters. Voor de productgroep vloeibaar en vochtrijke voedermiddelen geldt de volgende bewaarconditie: `In een luchtdichte monsterpot in de diepvries.'

Er zijn echter vochtrijke voedermiddelen, zoals melasse, die niet gevoelig zijn voor microbieel bederf. Opslag van dergelijke monsters in de diepvries is niet nodig. De aanpassing van de productomschrijving biedt bedrijven de mogelijkheid om voor dergelijke producten een eenvoudiger bewaarconditie te kiezen.

(P.S. Voorgaande versies van de normdocumenten vindt u hier).