Voedingcentrum


Datum: 17 juli 2009

Groente en fruit zijn veilig

Groente en fruit kun je in Nederland zorgeloos eten. Natuurlijk zitten er soms resten bestrijdingmiddelen op. Maar de voordelen van voldoende groente en fruit eten wegen vele malen zwaarder.

Milieudefensie en Natuur en Milieu publiceerden op 16 juli de nieuwste editie van de Weet wat je eet Gifmeter. Daarin staan alle meetgegevens naar resten landbouwgif van 2008.

Gezondheidsnormen
Uit de meetgegevens komt naar voren dat groente en fruit soms meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan wettelijk is toegestaan. Toch worden de gezondheidsnormen nauwelijks overschreden. Volgens Milieudefensie en Natuur en Milieu zijn de Europese normen minder streng dan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat wil niet zeggen dat daarmee de gezondheidsrisico's worden overschreden, zoals de milieuorganisaties beweren. De WHO-norm is namelijk geen gezondheidsnorm.

Geen probleem
Het kan daarom voorkomen dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen onder de Europese norm blijft, terwijl de internationale normen zijn overschreden. Dit kan geen kwaad, ook niet voor jonge kinderen. Want bij het vaststellen van zowel de Europese als WHO-normen is er met kinderen rekening gehouden.

Hollandse bodem
Groente en fruit bevatten in 2008 minder bestrijdingsmiddelen dan voorgaande jaren. Dit blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de EFSA. Met name groente en fruit uit Nederland komt uit het onderzoek goed uit de bus. Dit blijkt ook uit de Gifmeter.

Biologisch
Wil je geen bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen, kies dan voor biologische producten. Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Je herkent deze producten aan het keurmerk `biologisch' of `EKO'.

Kanttekening
De meetgegevens uit de Gifmeter zijn gedateerd. Inmiddels leven we een jaar later. De gegevens zeggen daarom niets over het groente- en fruitaanbod dat nu in de winkels ligt. Je kunt het hoe dan ook veilig eten. Dit geldt ook voor (jonge) kinderen.

Eet voldoende en varieer
Uit de Gifmeter blijkt ook dat bijvoorbeeld kiwi's en bloemkool beter scoren dan druiven en komkommers. Laat het geen reden zijn om alleen kiwi's als fruit en kool als groente te eten. Wissel de soorten af. Want druiven bevatten weer andere voedingsstoffen dan kiwi's. Eet ook voldoende. Ons advies: dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit.