Jan Thiel Beach opvangcentrum voor zieke Pilot Whale 16/07/2009 23:20

Dolphin Academy Curacao

Donderdag 16 juli 2009 - Cura(cc)ao, Nederlandse Antillen Een zieke Griend (Engelse benaming Pilot Whale) is dinsdagmiddag aangespoeld op het strand van Jan Thiel. Sindsdien fungeert de baai als opvangcentrum voor het sterk vermagerde en verzwakte dier. De nog jonge SCCN (Southern Caribbean Cetacean Network)stichting is voor het eerst sinds haar bestaan in actie gekomen om de Griend te redden. Samen met personeel van Dolphin Academy en Sea Aquarium verzorgen zij het dier. Waarom het verzwakt is, is nog onbekend.

Stranding
De zieke Griend is nog maar een jong dier, 3 á 4 jaar wordt geschat en het betreft waarschijnlijk een vrouwtje. Dinsdagmiddag rond 13.30 uur (lokale tijd) is het dier gestrand. Door omstanders is nog een tweede en zelfs een derde Griend gezien, maar dit kon niet officieel bevestigd worden. SCCN is na de stranding direct gebeld. Hoofd Dolfijnen van Dolphin Academy en SCCN Voorzitter, George Kieffer kon daardoor vroeg ter plaatse zijn. In eerste instantie is de zieke Griend, die na de stranding teruggeduwd is door een strandganger, door hem geobserveerd. Toen is er bekeken hoe het zieke dier het beste geholpen kon worden. Sindsdien wordt de Griend verzorgd in een ondiep en afgezet stukje baai.

Status
"De Griend is zwak en sterk vermagerd. Toen we haar vonden wilde ze niet eten. Gelukkig stond ze wel toe dat er vocht en medicatie toegediend mocht worden. Gisteren nuttigde ze ook enkele gepureerde haringen, uit een zojuist aangeschafte blender, en vandaag heeft ze zelfs vast voedsel gegeten. Ook hebben we bloedonderzoek gedaan en de eerste resultaten hiervan lijken in orde. Het lijkt dus de goede kant op te gaan, maar we blijven voorzichtig." Na een hele dag in de armen van de medewerkers van SCCN, de trainers van Dolphin Academy en Sea Aquarium en de vrijwilligers te hebben gelegen, het toegediende vocht, voedsel en medicatie hoopte Kieffer dat ze zelf weer voldoende kracht zou hebben om zelf te kunnen zwemmen. Helaas heeft ze dit niet vol kunnen houden en rust ze nu weer in de armen van de toegewijde ploeg. "Uiteraard maken we ons zorgen over de Griend, maar ons team van specialisten doet wat we kunnen en vanaf nu is het bezien hoe het verder gaat. Ondertussen bekijken we de situatie van uur tot uur en we zullen het dier continue in de gaten houden, ook vannacht weer. Er lijkt langzaam vooruitgang in te zitten, ze wordt ook iets assertiever en dat is een positief teken. Het zieke dier wordt voorlopig bij Jan Thiel Beach afgeschermd. Verplaatsing naar Dolphin Academy of Sea Aquarium is niet aan de orde. Dit om zoveel mogelijk stress bij de Griend te voorkomen en tevens om de kans op eventuele besmetting van de gezonde dieren daar tegen te gaan.", aldus George Kieffer.

Vrijwilligers
Medewerkers van Jan Thiel Beach en Zanzibar en omstanders zijn gelukkig ook zeer begripvol en behulpzaam, stelt secretaris van de SCCN stichting, I(nn)ez Hallewas. "Ons hele team is constant in de weer met het zieke dier, tijd om te eten en te slapen is er nauwelijks. Vrijwilligers die goed kunnen zwemmen en in het bezit zijn van een wetsuit en waterschoenen, kunnen we daarom goed gebruiken om ons te ondersteunen. Zij kunnen zich melden op het telefoonnummer: 666 0827. Overigens is Jan Thiel Beach gewoon open, mensen zijn welkom om te kijken, zolang ze de Griend met rust laten en het team niet in haar werkzaamheden wordt beperkt.", aldus I(nn)ez Hallewas.

SCCN
Er wordt continue contact gehouden met SCCN leden en experts in de persoon van Dr. John Reynolds en Dr. Dana Wetzel, vanuit de Verenigde Staten. Beiden zijn werkzaam bij Mote Marine Laboratory (Florida) en zijn gevestigde namen op het gebied van onderzoek bij wilde dolfijnen en walvissen. De stichting SCCN bestaat pas sinds april 2009 en was toevallig bezig met het voorbereiden van een strandingworkshop voor de zuidelijke Caribische eilanden. Waarschijnlijk wordt deze in september op Cura(cc)ao georganiseerd, maar hiervoor heeft SCCN nog donaties nodig. Voor meer informatie over SCCN kan men terecht op http://www.sccnetwork.org/.


- Einde persbericht -

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.sccnetwork.org/