Ingezonden persbericht



Amsterdam, dinsdag 8 juli 2009

5 DAYS OFF: Strings of Life & Kuduro Especial
Twee bijzondere programma's tijdens 5 days off

Kindred Spirits - Strings of Life
Het Kindred Spirits Ensemble presenteert op vrijdag 17 juli tijdens het 5 days off festival in Amsterdam de première van hun tweede productie: Strings of Life. De gelijknamige technoklassieker van Derrick May uit 1987 vormt het uitgangspunt voor een programma dat een ode is aan Detroit Techno. Een lofzang op het postindustriële geluid van Motor City, zoals Detroit gedubd wordt. Tegen het decor van lege fabriekshallen produceert de stad in de jaren tachtig een elektronisch geluid dat de vooruitgang voorbij lijkt. Dat initiële geluid staat uiteindelijk ten grondslag aan een invloedrijke muzikale ontwikkeling die zich nu, ruim twintig jaar later, nog evenzeer doet gelden en een belangrijke inspiratiebron vormt voor hedendaagse muziek.

Voor Strings of Life worden nieuwe arrangementen van zeven bestaande underground technoklassiekers geschreven voor orkestrale bezetting. Elektronische muziek wordt in deze opzet akoestisch uitgevoerd in een grote bezetting van zesentwintig personen. De arrangementen zijn geschreven door Kees Heus, Han Litz en Wiboud Burkens, de vaste arrangeurs van het gezelschap. Daarnaast worden Carl Craig en Theo Parrish bij het project betrokken; twee invloedrijke technoproducers, die de tweede generatie technomuzikanten vertegenwoordigen.

Het Kindred Spirits Ensemble weet in de gekozen opzet de artistieke rijkdom van een invloedrijke muzikale stroming op een oorspronkelijke en ongehoorde wijze aan een breed en divers publiek te presenteren.

Kindred Spirits Ensemble: Wiboud Burkens (piano, keyboard, Moog en bandleider), Udo Demant (drums, percussie), Mete Erker (basklarinet, tenorsax), Dirk Beets (trompet, fluegelhorn en french horn), Han Litz (dwarsfluit), Eric van Westen (contrabas) aangevuld met drie zangers / zangeressen en zestien strijkers.

Arrangementen: Kees Heus, Wiboud Burkens en Han Litz met medewerking van Carl Craig (Detroit) en Theo Parrish (Detroit).

Strings of Life volgt na het succes van de eerste productie van het Kindred Spirits Ensemble: 'For J.C. Love is Supreme', een Coltrane dedication die onder andere te zien was tijdens North Sea Jazz en in Paradiso. In het najaar presenteert het Kindred Spirits Ensemble, rond de geboortedag van John Coltrane op vrijdag 25 september, een bijzonder programma in Paradiso met medewerking van Bembé Segué, José James en Ghasem Batamuntu. Dan wordt tevens 'For J.C. Love is Supreme' in een bijzondere bezetting uitgevoerd.

Paradiso - vrijdag 17 juli 2009
Kindred Spirits Ensemble - Strings of Life
Ook met: Dorian Concept en KS Soundsystem with Antal & KC the Funkaholic i.h.k.v. 5 days off Open / Aanvang - 20.00 / 21.00 - Entree 12,50 plus lidm.

Kuduro Especial
Begonnen in Angola, tot wasdom gekomen in de voorsteden van Lissabon en nu in volle vaart voorwaarts naar de clubs van het koude Noorden: Kuduro. Eerder dit jaar groeide al de bekendste exponent, Buraka Som Sistema, uit tot een sensatie op cd en in het live circuit. 5 days off presenteert met Kuduro Especial op zondag 19 juli een drieluik dat op heel diverse wijze recht doet aan deze vorm van elektronische muziek, waarbij traditionele, soms tribale muziek een stuiterend huwelijk aangaat met de elektronica uit het mp3-tijdperk.

Batida
Groep uit Lissabon, begonnen door Fazuma, die ook de maker is van de documentaire E Dreda Ser Angolano, die vanavond vertoond wordt. Met dj's, een vj en mc's doet Batida recht aan hun liefde voor urban roots en Afro inspired music, zoals Kuduro, Kwaito, Baile Funk, Afro Beat en Zouk. Het Batida album "Dance Mwangolé", is een mix van hedendaagse beats en elektronica, vermengd met verborgen parels uit de Angolese muziekgeschiedenis in de jaren zeventig. Melkweg, zondag 19 juli, Oude Zaal, vanaf 22.00 uur, entree 18,- + lidm., powered by RAUW

Daniel Haaksman feat. Deize Tigrona
Het Kuduro verhaal loopt analoog aan dat van de Baile Funk, de Braziliaanse muziekstroming die dit decennium de sloppenwijken van Rio de Janeiro domineert. Ook die mix van traditie en modernisme begint langzaam maar zeker door te dringen tot het Europese vasteland. Daniel Haaksman, afkomstig uit Berlijn en opperhoofd van Man Recordings, is enkele jaren geleden begonnen aan zijn missie om deze energieke mix te introduceren bij een groter publiek in Europa. Zijn doel: het publiek doen bewegen. De talentvolle Braziliaanse zangeres Deize Tigrona komt hem daarbij een handje helpen. Tigrona is afkomstig uit de buurt São Conrado in Rio de Janeiro en was schoonmaakster, totdat haar muzikale carrière een vlucht nam. Haar song "Injeção" vormde de basis voor het nummer 'Bucky Done Gun' van M.I.A. , met wie ze ook optrad. In haar songs bezingt Tigrona sex en vrouwen op een manier die voor velen als ongehoord geldt. Melkweg, zondag 19 juli, Oude zaal ,vanaf 22.00, entree 18,- + lidm., powered by RAUW

É Dreda Ser Angolano
Documentaire rondom een dag in Luanda, de hoofdstad van Angola. De jonge democratie, met de pijn van de oorlog nog in het recente geheugen, wordt wakker - met een glimlach op de lippen en een onmiskenbaar ritmegevoel voor het leven. Radio Dreda, een fictief radio station, draait Kuduro en hiphop...deze kind of documentary is een eerbetoon aan de Angolezen en de Angolese artiesten die hun inspiratie halen uit het arme, rauwe en bikkelharde, maar ook superopwindende dagelijkse leven dat zonder pardon of opsmuk in beeld wordt gebracht. De subtiele, humorvolle en relativerende documentaire werd gemaakt door Radio Fazuma en baarde afgelopen jaar opzien in zowel Angola als Portugal, waar de bijbehorende soundtrack-cd bijzonder hoge ogen gooide. www.myspace.com/edredaserangolano - www.radiofazuma.com Melkweg Cinema, zondag 19 juli, aanvang 20.00 / entree 5,- / gratis met dagkaart of festivalpasse-partout

Het Kuduro Especial programma maakt onderdeel uit van RAUW in de Melkweg op zondag 19 juli met verder onder meer Crookers, Slagsmålsklubben en Joost van Bellen. Meer informatie over programma en kaartverkoop: www.5daysoff.nl

5 days off wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlands Fonds voor Podiumkunsten +, Gemeente Amsterdam, VSB Fonds, Mondriaan Stichting en Heineken Refreshing Sounds.



---

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht