Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag
de voorzitter van Veilig verkeer Nederland Plesmanweg 1-6 Mevrouw Karla Peijs 2597 JG Den Haag Postbus 423 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 1270 AK HUIZEN T 070 351 6171

Contactpersoon
---
T -

Ons kenmerk VENW/DGMO-2009/1098

Uw kenmerk D/JG/8.056 Datum 15 juli 2009
Bijlage(n) Onderwerp Advies over verbetering verkeersveiligheid landbouwverkeer -

Geachte mevrouw Peijs,

Hartelijk dank voor het advies over de verkeersveiligheid van land- en bosbouwtrekkers dat Veilig Verkeer Nederland samen met de andere leden van de Initiatiefgroep Landbouwvoertuigen ­ CUMELA, LTO Nederland en de provincie Zeeland ­ aan mij heeft uitgebracht en waarover u ook de Tweede Kamer heeft geïnformeerd.

Ik heb geconstateerd dat aan een aantal onderdelen van het advies, met name in verband met kentekening en rijbewijzen, nader onderzoek behoeven. Daarom wil ik alvorens er inhoudelijk op in te gaan, eerst nagaan op welke wijze in een aantal andere landen, waaronder België, Frankrijk, Engeland en Duitsland, met het landbouwverkeer wordt omgegaan.
Ik heb daarbij in ieder geval de volgende aspecten voor ogen:
· wijze van kentekening;

· toegestane snelheden;

· rijbewijsregeling;

· eventueel overwogen alternatieven voor kentekening en/of rijbewijs;
· aannamen over het effect van de maatregelen op de verkeersveiligheid;
· monitoring van het effect op de verkeersveiligheid.

Voorts merk ik op dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid overweegt een formeel onderzoek in te stellen naar ongevallen met landbouwvoertuigen en andere bijzondere voertuigen.

a

Pagina 1 van 2





Zodra de uitkomsten van het internationale onderzoek bekend zijn, naar Ons kenmerk verwachting begin volgend jaar, zal ik u een nadere reactie sturen en de Tweede VENW/DGMO-2009/1098 Kamer informeren. Hopelijk zijn dan ook meer gegevens bekend van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Met vriendelijke groet,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

ir. Camiel Eurlings

Pagina 2 van 2