Gemeente Son en Breugel


Asbestverwijdering in plangebied Sonniuspark

Het college van Son en Breugel besluit tot het snel en grondig opruimen van het asbest dat op het perceel Rooijseweg 9 in Sonniuspark is aangetroffen. De verontreiniging werd ontdekt bij de voorbereidingen voor het bouwrijp maken van deze gronden ten behoeve van woningbouw in het noordelijke deel van het Sonniuspark.

Verantwoordelijk wethouder Hans Overbeek geeft aan blij te zijn dat deze verontreiniging in een vroeg stadium is ontdekt. Daardoor kan het asbest zorgvuldig en volgens de modernste methodiek worden verwijderd, nog voordat de grond bouwrijp gemaakt wordt.

Als het opruimen meteen ter hand wordt genomen, loopt de voortgang van de bouw in Sonniuspark, als gevolg van deze asbestvondst, geen vertraging op. Daarom heeft het college besloten de opruimwerkzaamheden onder strikte voorwaarden bij wegenbouw- en grondverzetbedrijf KWS Infra neer te leggen als meerwerk op het bouwrijp maken van de gronden.

De kosten van sanering onder asbestcondities zijn aanzienlijk. Dat komt omdat er gedegen onderzoek vooraf dient te gaan aan de sanering en omdat asbest uiterst zorgvuldig dient te worden verwijderd door een hierop gespecialiseerd bedrijf(sonderdeel). De kosten worden gedekt uit een reservering die ten behoeve van milieumaatregelen is gedaan.