Gemeente Baarn

Onderzoek: steeds meer Baarnaars doen aan sport
Het aantal inwoners van Baarn dat regelmatig aan sport doet, is de afgelopen jaren toegenomen. Tussen 2005 en 2008 steeg het percentage sportende Baarnaars van 69 naar 73 procent. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek door Sportservice Midden-Nederland in opdracht van de Gemeente Baarn. Het onderzoek toont aan dat de gemeente uitstekend op koers ligt met het behalen van de doelstellingen in het gemeentelijk sportbeleid tot en met 2010. In dat jaar voert de gemeente opnieuw een onderzoek uit naar het sporten in Baarn.

Met 73 procent actieve sporters in Baarn scoort Baarn hoog vergeleken met het landelijk gemiddelde van 65 procent. Vooral onder de schooljeugd van 6 tot 11 jaar ligt de sportdeelname zeer hoog, op maar liefst 97 procent. Ook de Baarnse jongeren van 12 tot 17 jaar sporten bijna allemaal (94 procent), met zelfs een lichte stijging ten opzichte van een aantal jaren geleden. De meest opmerkelijke stijging in sportdeelname deed zich voor bij 55-plussers: van 57 procent in 2005 naar maar liefst 94 procent in 2008. Ook onder volwassenen van 18 tot 54 jaar was de stijging aanzienlijk: van 80 naar 92%.

Sportbeleid op koers
Het bevorderen van het sporten onder jeugd en 55-plussers is onderdeel van het Baarnse sportbeleid tot 2010. Doelstelling van het beleid is dat de sportdeelname minimaal gelijk blijft aan het niveau van 2005 en het liefst een stijging laat zien. Daartoe heeft de gemeente Baarn het sporten de afgelopen jaren actief gestimuleerd. Zo was er een activiteit als High 5 waarbij basisscholieren konden kennismaken met nieuwe sporten, niet alleen tijdens de sportles op school maar ook na schooltijd bij de sportaanbieders. Voor 55-plussers was er ondermeer de GALM-methode, een sportstimuleringsprogramma voor ouderen. De resultaten van het sportonderzoek laten nu zien dat het gemeentelijke sportbeleid op deze punten vruchten afwerpt.

Vereniging favoriet
Het sportonderzoek geeft verder aan dat sportverenigingen de belangrijkste aanbieders van sport in Baarn zijn gebleven, vooral voor de jeugd. Maar liefst 87 procent van de Baarnse kinderen tussen de 6 en 11 jaar is lid van een sportvereniging. Veel minder is de jeugd gebruik gaan maken van commerciële sportaanbieders, zoals fitnesscentra en sportscholen: een daling van 57 procent in 2005 tot 17% in 2008. Ouderen gaan echter juist steeds vaker naar de commerciële sportschool: van 6 procent in 2005 naar 19 procent in 2008.

Sporters vaker vrijwilliger
Interessant detail uit het onderzoek is dat sportieve 55-plussers vaker aan vrijwilligerswerk blijken te doen dan niet-sporters. De belangrijkste overwegingen die zij daarvoor geven zijn âzelfontplooiingâ en âgezelligheidâ. In 2005 was de belangrijkste beweegreden nog âhet helpen van anderenâ.