Skatebond Nederland


Persbericht


Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Mooie vierde plaats voor Sjoerd Huisman op 1000 meter Wereldspelen


Sjoerd Huisman is vandaag knap vierde geworden op de 1000 meter (piste) op de tweede dag van de Wereldspelen in Chinees Taipei. Op de 15 km afvalkoers werd de Andijker 11e. Elma de Vries en Bianca Roosenboom eindigden als 12e en 14e op de 1000 meter. Zij brachten het tot de halve finale. Op de 15 km afvalkoers werd De Vries 14e en Roosenboom 19e.


"Het is een harde competitie hier, anders dan een gewoon WK," aldus bondscoach Desly Hill. "Je mag hier drie rijders per afstand inzetten, op het WK twee. De sterke teams beschikken allemaal over vier sterke rijders, zoals Colombia en Italië, en bij de vrouwen Taipei en Zuid-Korea. Voor Sjoerd en de meiden valt het niet mee daar tegenop te boksen. Verder is het een moeilijke piste. Hij is hobbelig. Het is heel lastig om te bepalen wat het juiste wiel is. Er is bijna geen egale plek op de piste te vinden waar alle vier wielen de grond raken. Het is lang geleden dat ik zoveel goede rijders verslagen heb zien worden. De rijders van Taipei hebben een enorm thuisvoordeel. Dat zie je in de uitslagen. Ik denk dat je hier zes maanden zou moeten wonen om deze piste echt te leren kennen en er goed op te worden."


De vierde plaats van Huisman is daarom enthousiast ontvangen. Hill: "Bianca's 300 meter was ook goed. Ze zit er dichtbij, het onderlinge verschil is kleiner dan vorig jaar. Verder was ze de tweede snelste Europeaan, dus dat geeft hoop voor het EK eind van de maand. Ik heb vertrouwen, want onze rijders zijn sterk en in goede conditie en we hebben de juiste voorbereiding gedaan. Als het harde werken hier geen resultaten laat zien, dan zeker in België op het EK."


De voorbereiding op de 1000 meter vandaag was niet ideaal. Op de plek van het hotel van de Nederlanders goot het van de regen en werd een waarschuwing voor een wervelstorm afgegeven. Op de piste daarentegen, 5 km verder, was het droog. De ploegen van Nederland, Italië, Duitsland, Australië en Nieuw-Zeeland kwamen pas kort voor de geplande start aan op de baan. Zodra de meiden met hun skeelers aan uit de taxi stapten begon het weer te regenen, dus ze kregen nog wat respijt.


Winnaar van de 1000 meter werd de Colombiaan Pedro Causil, de eerstejaars senior die wereldrecordhouder is op de 300 meter op de piste. Huisman moest ook Fransman Alexis Contin en Italiaan Claudio Naselli voor laten gaan, maar hield twee tijders uit het gastland Taipei achter zich. De 15 km afvalkoers was een prooi voor de Colombiaan Jorge Cifuentes. Yann Guyader pakte zilver. Bij de dames won Huang Yu-ting uit Chinees Taipei de 1000 meter en de Zuid-Koreaanse Woo Hyo Sook de 1000. In het medailleklassement gaat het thuisland Taipei voorop, gevolgd door Colombia, Zuid-Korea en Frankrijk.
Morgen is de laatste dag waarop wordt geskeelerd.


Gisteren werd Sjoerd Huisman tiende op de 10 km punten-afvalkoers. De Fransman Yann Guyader won vóór de Colombiaan Nelson Garzon en de Venezolaan Daniel Alvarez, vierde werd Alexis Contin.
Bij de vrouwen eindigde Bianca Roosenboom als elfde op de 300 meter en Elma de Vries als veertiende op de 10 km punten-afvalkoers. Ook hier domineerden de vrouwen uit Taipei en Korea.


Uitslagen:

http://results.worldgames2009.tw/en/Comp.mvc/DetailedSchedule/RS/18-07-2009


De homepage in het Engels van de Wereldspelen is http://www.worldgames2009.tw/wg2009/eng/index.php. Voor de uitslagen van het skeeleren: klik op 'Schedule' in de linker kolom, ga naar roller sports speed en klik op de datum.


Ook de website http://www.patincarrera.com/wg2009/live/index.html heeft 'live' uitslagen en actueel nieuws over het skeeleren op de Wereldspelen.