Gemeente Harenkarspel


Mantelzorgcompliment

Ook in 2009 kunnen mantelzorgers aanspraak maken op het mantelzorgcompliment. Mantelzorgers krijgen dit bedrag als blijk van waardering voor de intensieve zorg die zij aan een vriend, familielid of kennis geven. In 2009 is de hoogte van het mantelzorgcompliment waarschijnlijk 230,-.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stuurt een bericht aan de verzorgde dat hij/zij een mantelzorgcompliment mag weggeven. De SVB komt aan het adres van de verzorgde via het CIZ. De SVB krijgt namelijk van het CIZ automatisch een lijstje van personen met een AWBZ-indicatie voor extramurale zorg (thuiszorg). De mensen op dat lijstje krijgen het aanvraagformulier toegezonden. Het formulier moet door de mantelzorger en de zorgvrager worden ondertekend. De zorgvrager kan het compliment maar voor één mantelzorger aanvragen.
Wat zijn de richtlijnen voor het mantelzorgcompliment?


-De mantelzorger verzorgt iemand die een indicatie heeft voor AWBZ-zorg thuis. Het mantelzorgcompliment geldt dus niet voor een indicatie voor huishoudelijke hulp. Dat is namelijk geen zorg vanuit AWBZ maar vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De regeling geldt ook niet als de verzorgde in een instelling verblijft, bijvoorbeeld een verpleeghuis of als de verzorgde een zorgzwaartepakket heeft.


-De indicatie van het CIZ moet minimaal 1 jaar plus één dag geldig zijn.

De SVB zorgt ervoor dat de mantelzorger het geld op zijn of haar rekening krijgt. De mantelzorger hoeft geen belasting over het bedrag te betalen. Het bedrag wordt niet gekort op een uitkering. Het mantelzorgcompliment heeft ook geen gevolgen voor een huur- of zorgtoeslag. Er wordt rond 10 november 2009 uitbetaald, dit is de Dag van de Mantelzorg.
Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600