Bont voor Dieren


Persbericht Bont voor Dieren


--- PERSBERICHT ---

SCHOKKENDE BEELDEN VAN NAMIBISCHE ZEEHONDENJACHT - UPDATE

'Ook aanval op onderzoeksjournalisten deels gefilmd'

Amsterdam/Johannesburg, 19 juli 2009 - Schokkende beelden van de Namibische zeehondenjacht en de aanval op twee onderzoeksjournalisten van Bont voor Dieren zijn gisteravond beschikbaar gesteld door Associated Press. De beelden zijn door een derde onderzoeksjournalist in veiligheid gebracht in buurland Zuid-Afrika. Journalisten kunnen de beelden gratis verkrijgen.

Op de beelden, die afgelopen donderdag zijn gemaakt, is onder meer te zien hoe Namibische jagers de pups van de Kaapse pelsrobben doodknuppelen. Ook is te zien hoe de jagers, nadat ze in gaten krijgen dat ze gefilmd worden, met hun knuppels woedend op de twee onderzoeksjournalisten afkomen. De beelden zijn uniek omdat er tot op heden van de Namibische zeehondenjacht nauwelijks beelden beschikbaar waren.

Achtergrond

Een driekoppig onderzoeksteam was namens Bont voor Dieren in Namibië om onderzoek te doen naar de zeehondenjacht aldaar. Deze jacht is, na die in Canada, de tweede jacht op zeehonden ter wereld. Dit jaar worden er 85.000 pups en 6.000 volwassen dieren gedood. Toch is deze jacht voor de meeste mensen volslagen onbekend - juist omdat er geen beelden van bestonden. Toen de onderzoeksjournalisten afgelopen donderdag in alle vroegte de jacht op film vastlegden, werden zij ontdekt door de jagers en door hen aangevallen en met de dood bedreigd. De derde persoon wist ongezien te ontkomen met een deel van de beelden. De andere twee, Jim Wickens en Bart Smithers, werden vervolgens door de politie opgepakt en afgelopen vrijdag beboet door de Namibische rechtbank wegens het zich bevinden op verboden terrein. Ook kregen ze een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden.

Om de veiligheid van de twee opgepakte onderzoeksjournalisten niet verder in gevaar te brengen, en om het derde teamlid de gelegenheid te geven Namibië uit te komen, bracht Bont voor Dieren gisteravond pas naar buiten dat er nog een derde persoon deel uitmaakte van het team.

Op www.bontvoordieren.nl kunnen mensen een petitie tekenen voor een einde aan de zeehondenjacht. Bont voor Dieren biedt de handtekeningen aan de Namibische regering aan.

Internationale aandacht

De mishandeling en arrestatie van het onderzoeksteam van Bont voor Dieren was in Zuidelijk Afrika de afgelopen dagen voorpaginanieuws. Verder besteden onder meer Britse (BBC, Sky News, Channel 4), Amerikaanse (New York Times) , Franse (Le Monde), Duitse (Bild), Indiase en zelfs Taiwanese media aandacht aan de kwestie. In Namibië is het maatschappelijk debat over de jacht krachtig aangezwengeld. Bont voor Dieren is verheugd dat het als relatief kleine Nederlandse NGO de Namibische zeehondenjacht internationaal op de kaart heeft gezet, maar het betreurt uiteraard de aanleiding daarvoor.




Bont voor Dieren