Ingezonden persbericht


Persbericht, zondag 19 juli 2009

Nederlands team wint zilver en brons bij Internationale Wiskunde Olympiade

Bremen ­ Het Nederlandse team van zes scholieren voor de Internationale Wiskunde Olympiade heeft een zilveren en een bronzen medaille behaald. Daarnaast werden twee eervolle vermeldingen in de wacht gesleept. De 50ste Internationale Wiskunde Olympiade is van 13 tot en met 22 juli gehouden in Bremen, Duitsland.

Nederland is met 79 punten 47ste geworden in het officieuze landenklassement. Winnaar is China, gevolgd door Japan en Rusland. In totaal namen 565 leerlingen uit 104 verschillende landen deel aan deze olympiade.

De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:


* Wouter Berkelmans (18 jaar, Amstelveen):
ZILVER ­ 24 punten

* Raymond van Bommel (17 jaar,Hoofddorp):
BRONS ­ 21 punten

* David Kok (16 jaar, Delft):
EERVOLLE VERMELDING ­ 11 punten

* Harm Campmans (17 jaar, Borne):
EERVOLLE VERMELDING ­ 9 punten

* Saskia Chambille (18 jaar, De Meern):
9 punten

* Maarten Roelofsma (18 jaar, Apeldoorn):
5 punten
Wouter en Raymond wonnen eerder dit jaar een gouden medaille op de Benelux Wiskunde Olympiade en Maarten en David een zilveren resp. bronzen medaille.

De Internationale Wiskunde Olympiade
De Internationale Wiskunde Olympiade wordt jaarlijks georganiseerd, telkens door een ander land. Aan deze wedstrijd doen getalenteerde leerlingen mee uit ca. honderd landen. De deelnemers krijgen zes moeilijke wiskundige vraagstukken voorgelegd die ze individueel moeten oplossen. Ze kunnen daarmee in totaal 42 punten scoren (zeven punten per opgave). De helft van de deelnemers krijgt een medaille: brons, zilver of goud in de verhouding 3:2:1. De deelnemers die geen medaille halen maar wel een van de opgaven foutloos oplossen, krijgen een eervolle vermelding. De wedstrijd kent in feite alleen individuele winnaars, maar natuurlijk wordt er ook een officieus landenklassement gemaakt. In 2011 vindt de Internationale Wiskunde Olympiade in Nederland plaats.

Selectie
De teams van de deelnemende landen worden geselecteerd via een aantal voorrondes. In Nederland wordt in januari een eerste ronde gehouden op de middelbare scholen. Daaraan doen zo'n 4500 leerlingen mee. De 150 besten worden daarna uitgenodigd voor de tweede ronde die in september op de TU Eindhoven wordt georganiseerd. Uit de besten bij deze tweede ronde worden ca. dertig kandidaten uitgenodigd om mee te doen aan de training voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Na diverse trainingsdagen en de trainingsweek begin juni worden (anderhalf jaar na de eerste ronde) zes leerlingen geselecteerd voor het team dat Nederland vertegenwoordigt bij de Internationale Olympiade.

De training, selectie en begeleiding tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade is in handen van Quintijn Puite (TU Eindhoven) en Birgit van Dalen (Universiteit Leiden).