Ingezonden persbericht

Infobericht

Kostbare punten voor Tom Coronel tijdens FIA WTCC-weekend Brands Hatch

Eemnes, 19 juli 2009. Engeland, het racemekka bij uitstek, ontving dit weekend de deelnemers van het FIA WTCC op de vermaarde racepiste Brands Hatch. Voor SEAT Team Holland coureur Tom Coronel, in de door SUNRED ingezette LEON TFSi, boden de vrije trainingen een wisselend beeld met een zesde en een twaalfde plaats. De officiële tijdmeting bracht de Nederlander uiteindelijk een dertiende startplaats en een derde positie bij de Independents-rijders, de klasse waar Tom Coronel nog steeds volop in meestrijdt. De eerste race kende een hectisch begin, waarbij de oranje/zwarte enige schade opliep. Desondanks kon de Nederlandse SEAT rijder verder en zijn sterke optreden omzetten in een tiende plaats algemeen en een tweede plaats bij de Independents oftewel de privé-rijders. De tweede race bracht wellicht nog meer strijd dan de eerste en eindigde voor de Nederlander met een elfde plaats. Die positie leverde hem wederom een tweede plaats bij de privé-rijders op en nog belangrijker....de daarbij horende punten. Dat maakt zijn achterstand op lijstaanvoerder Felix Porteiro in The Independents Trophy weer kleiner. Met nog vier raceweekenden te gaan gaat het om slechts 16 punten die beide rijders van elkaar scheiden.

"Eigenlijk was dit een hartstikke lekker raceweekend", begint Coronel zijn verhaal. "Natuurlijk had ik hier graag de Top10 kwalificatie gereden, maar dat zat er net niet in. Na behoorlijke vrije trainingen op vrij oude banden, liepen de eerste en tweede sessie van de kwalificatie echt lekker. Ik stond bij de eerste tien. Helaas verspeelde ik in de laatste sessie die plaats door een eigen foutje. Bij de start van de eerste race riep ik alleen maar tegen mijzelf: 'Pas op, let op waar ze heen gaan en probeer aan de binnenkant van de bocht te komen. Het was een vooruitziende blik, want even later kletterden meerdere auto's op elkaar. Ik zag de onderkant van Porteiro zijn auto naast mij en raakte zowel voor als achter ook wel iemand. Maar meer dan een iets verbogen stuurstand had ik niet en daar kon ik mee verder. Vervolgens de hele race met D'Aste gestreden. Die profiteerde aan het eind van de race van een inhaalactie van Farfus. Die rijdt niet in mijn klasse en vandaar dat ik hem wilde laten gaan, maar D' Aste piepte er uiteindelijk ook langs. Nu staat hij niet zo hoog in de Independent klasse dus ik heb verder geen risico genomen en mijn punten gepakt. In de tweede race kwam ik slecht weg en werd gelijk ingehaald door mijn SEAT teamgenoot Tom Boardman. Hij reed hier voor eigen publiek en was ook gewoon sneller. Achter mij sloten andere mannen aan met wie wij uiteindelijk een mooi gevecht hadden. Echt een faire strijd, waarbij wel eens een deurtje of een bumper werd geraakt, maar nooit meer dan dat. Leven en laten leven en dan krijg je mooiste gevechten. Ook nu heb ik gekozen voor de meest haalbare punten en dat lukte goed. De winst ging naar Boardman en ik werd tweede, waardoor ik weer iets van mijn achterstand op Porteiro heb ingelopen. Terugkijkend ga ik na dit weekend met de meeste punten naar huis", stelt Coronel na afloop vast.

Tom Coronel wordt in 2009 persoonlijk ondersteund door: SEAT Nederland, TW Steel big in oversized watches, McGregor, Beelen Sloopwerken, Saarloos en Olympia Uitzendbureau.

Uitslag race 1: Brand Hatch

1. Alain Menu 16 ronden in 28.25.945; 2. Rob Huff (beiden Chevrolet Cruze) op 1.051; 3. Andy Priaulx (BMW 320 si) op 1.240; 4. Gabriele Tarquini (SEAT Leon TDi) op 2.024 en 10. TOM CORONEL (SEAT LEON TFSi) op 10.884

Uitslag race 2:
1.Augusto Farfus 16 ronden 28.09.979; 2. Jorg Muller (beiden BMW 320 si) op 2.061; 3. Gabriele Tarquini op 7.030; 4. Rickard Rydell op 7.030 (beiden SEAT Leon TDi) en 11. TOM CORONEL (SEAT LEON TFSi) op 19.969.

Stand na 16 races:
1.Yvan Muller 82 punten; 2.Gabriële Tarquini 77; 3. Augusto Farfus 76; 4. Rickard Rydell 55 en 16.Tom Coronel met 5 punten.

Stand in The Independents Trophy na 16 races:
1.Felix Porteiro145 punten; 2.Tom Coronel 129; 3.Franz Engstler 104 en 4.Stefano D'Aste 89.

Kalender WTCC 2009
06 september Oschersleben Duitsland
20 september Imola Italië
01 november Okayama Japan
22 november Macau China