Ingezonden persbericht

Chris van der Drift haalt onderste uit de kan in Le Mans

LE MANS - Opnieuw werd een raceweekend van Chris van der Drift getroffen door pech, maar belangrijker was dat de snelheid in de Formule Renault 3.5-bolide steeds meer de boventoon voert. Het gat naar de top van het veld is gezien de rondetijden gedicht, alleen hoopt de 23-jarige Rotterdammer tijdens het volgende evenement op iets meer geluk. Op het circuit van Le Mans werd namelijk in de eerste race zijn voorvleugel eraf gereden en kreeg hij in de tweede wedstrijd een onterechte tijdstraf.

De vorderingen binnen het team zitten sinds vorig raceweekend in een stijgende lijn. Vanaf de eerste meters op Le Mans kon Van der Drift direct 'pushen' en sloot hij de collectieve test als zevende af. Met een goed gevoel werd vervolgens de kwalificatie begonnen, maar het zat Chris niet mee. Het gat naar de top was weliswaar aanzienlijk geslonken, maar doorstoten naar de superpole kwalificatie zat er net niet in. "Het is jammer dat we net te kort kwamen voor de superpole, maar we zaten nu vier tienden van een seconde van de beste tijd en dat was eerder dit seizoen nog een ruime seconde", zei Van der Drift.

Gestart vanaf de dertiende plaats kende de kampioen uit de International Formula Master een geweldige openingsronde. Al na een paar bochten lag snelle rijder achtste en streed hij voor de zevende plaats met Marcos Martinez. Dit felle gevecht eindigde in mineur, dat de kans op punten deed verdampen. "We remden allebei laat, alleen hij ging van de baan af. Toen hij terug op het circuit kwam, werd mijn voorvleugel geraakt en moest ik een nieuwe neus halen", vertelde de balende coureur. Martinez had ook weinig aan deze actie, want de Spanjaard kreeg een lekker band en moest uiteindelijk zijn leidende positie in het kampioenschap afstaan. Chris maakte vanuit de achterhoede nog een kleine opmars naar de vijftiende positie en kon zich wat rondetijden betreft prima meten met de rijders vooraan.

Dat bood hoop voor de tweede wedstrijd over 44 minuten plus één ronde, waarin een verplichte pitstop gemaakt moest worden. Opnieuw verschalkte Van der Drift bij de start een aantal rijders en schoof op naar plaats twaalf. Tot aan de pitstops behield de rijder van Epsilon Euskadi deze positie, waarna hij na de verplichte bandenwissel richting de tiende plaats schoof en later zelfs nog negende lag. Maar een race-incident volgde toen een andere rijder de pitstraat uitreed en de aanstormende Chris absoluut achter zich wilde houden. Bij de eerstvolgende bocht moesten beide rijders hard in de remmen en werd het circuit iets afgestoken. "We gingen allebei rechtdoor in de chicane en alleen ik kreeg tien seconden tijdstraf. De wedstrijdleiding was niet consistent vandaag, want veel meer rijders gingen rechtdoor in de chicane en kregen daarvoor enkel een waarschuwing."

Op dat moment zou een tijdstraf weinig uitmaken omdat de eerstvolgende rijder op meer dan tien seconden van Van der Drift verwijderd was. Maar samen met zijn voorganger belandden zij bij een groepje rijders die langzamer reden en dus kwamen de achterliggers ook dichterbij. Hierdoor werd de Nederlandse Nieuw-Zeelander als elfde geklasseerd.

Ondanks de pech houdt de Rotterdammer een goed gevoel aan het weekend over. "Met de racesnelheid zit het heel goed. Met dank aan het team horen we nu echt bij de mannen vooraan en deze snelheid nemen we mee naar het nieuwe circuit in Portugal. We hebben genoeg pech gehad en het is zaak om te kwalificeren in de superpole, zodat we de race verder vooraan kunnen starten en minder kans hebben op problemen die we de afgelopen weekenden gekend hebben", aldus Chris van der Drift.

In het weekend van 2 augustus vindt het volgende raceweekend plaats op het circuit in Portimão, Portugal.

Chris bedankt zijn sponsors: Racing Pool, National Meats Ltd, BMW Ekris, Arai Helmet en Oakley.

Uitslag race één Formule Renault 3.5 op Le Mans in Frankrijk, zaterdag 18 juli:

1 Bertrand Baguette (BEL), International Draco Racing, 30 ronden in 46:14.448

2 Pasquale di Sabatino (ITA), RC Motorsport, +4.870

3 Oliver Turvey (GBR), Carlin Motorsport +6.811

15 Chris van der Drift (NED/NZL), Epsilon Euskadi, +33.454

Uitslag race twee Formule Renault 3.5 op Le Mans in Frankrijk, zondag 19 juli:

1 Bertrand Baguette (BEL), International Draco Racing, 31 ronden in 46:08.636

2 Miguel Molina (ESP), Ultimate Motorsport, +1.148

3 Jaime Alguersuari (ESP), Carlin Motorsport, +3.758

11 Chris van der Drift (NED/NZL), Epsilon Euskadi, +27.473

--