PH Nieuwsbrief 356


Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht


EERSTELIJN BLIJFT KLEINSCHALIG OP VRIJDAG 6 NOVEMBER


Kleinschaligheid op grote schaal: Recente ontwikkelingen in de eerste lijn in beleid, veld en Wetenschap, dat is de titel van het derde nationale congres over de geïntegreerde eerstelijn. Het vindt plaats op vrijdag 6 november 2009 in de Schouwburg Almere. Het JuliusCentrum organiseert het congres In samenwerking met alle regionale ondersteuningsorganisaties voor de eerstelijn (ROS'sen), de Landelijke Vereniging voor Georganiseerde Eerste lijn (LVG) en Zorggroep Almere. De Nederlandse eerste lijn staat voor de volgende grote gezondheidsvraagstukken: het incorporeren van ontwikkelingen in de oude of nieuwe wijk, het beantwoorden van een toenemende zorgvraag van chronisch zieken en het ontwikkelen van een financiering die samenwerking, kwaliteit van zorg, substitutie en preventie bevordert. Antwoord geven op deze vragen staat centraal op het congres. Na opening door de dagvoorzitters Nienke Hulshof, Adjunct directeur Raedelijn en Piet de Lange, Directeur ProGez volgen drie plenaire lezingen. Een spreker verbonden aan de World Health Organization geeft een lezing over het WHO Report 2008 'Primary Health Care - Now more than ever', Nick Goodwin schetst de stand van zaken in Engeland. Marc Berg gaat in op de consequenties van de functionele bekostiging voor de inrichting en organisatie van de eerste lijn. Tussen 11.30-15.15 uur zijn ochtendworkshops gepland over landelijke ontwikkelingen en middagworkshops met regionale projecten. Ook vinden workshops plaats op locatie bij gezondheidscentra van de Zorggroep Almere. Op het congres hopen wij te ontmoeten eerstelijnszorgverleners, leidinggevenden in de eerste lijn, adviseurs en directie ROS'en, accountmanagers en zorginkopers zorgverzekeraars, leidinggevenden en medewerkers GGD en GGZ, wethouders en ambtenaren zorg van gemeentes, adviseurs, managers, onderzoekers bij patiënten- en consumenten organisaties, beleidsmakers VWS en politieke partijen en alle andere trekkers en vernieuwers, die in dit onderwerp zijn geïnteresseerd. Wil je naar dit congres? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitvoerige brochure en meld je aan.


GLANSROL VOOR AMBULANCE MELDKAMER BIJ AANSLAG OP KONINGIN


Kassa drie in een supermarkt gaat open als twee andere kassa's te lange rijen hebben. Kassa drie in Ambulanceland is de bijnaam van de Landelijke Meldkamer Ambulance Zorg (LMAZ) die open gaat als regionale meldkamers overbelast worden door een ramp. Als enige heeft de LMAZ online overzicht over alle ambulances in heel Nederland: hoeveel en waar zij rijden en of er zich een patiënt in bevindt. Zo speelde de LMAZ een glansrol bij de aanslag op de Koninklijke familie op 30 april. Zij was in staat onmiddellijk alle lege ambulances te mobiliseren en te laten rijden naar Apeldoorn. Een zelfde rol had Kassa drie bij de recente vliegtuigcrash nabij Schiphol. Ook valt de LMAZ regelmatig in bij compleet uitvallen van een regionale meldkamer tengevolge van stroom- of computerstoringen. Al deze informatie kreeg ik van het LMAZ directeur Peter Hartog toen hij met mij dezer dagen een conferentie voorbereidde voor hoofden van regionale meldkamers. Op 18 september houdt Hartog een workshop over Kassa Drie op het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH's op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig (!!) workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg. Wil jij naar dit congres? Wil je in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen bij Kassa Drie in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten je eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld je aan. Wil je contact met Peter Hartog? Stuur een mail naar peter.hartog@meldkamer.nl


MASTERCLASS KWALITEIT EN MANAGEMENT VERWERFT ACCREDTATIE


Sinds vijf jaar organiseert het Julius Centrum een masterclass voor hoogopgeleide professionals met een blinde vlek. Dat is de masterclass Geïntegreerd Management van Kwaliteit en Financiën van Zorg. Huisarts, specialisten, kwaliteitsmanagers weten al veel (maar niet alles) van kwaliteitsindicatoren en andere instrumenten van kwaliteitsbeleid. Vaak hebben zij een blinde vlek voor het financieel management en haken zij af bij stukken die verder gaan dan een financieel jaaroverzicht. Aan de andere kant zijn er managers bedrijfsvoering, controllers en hoofden van administratieve diensten die reeds het nodige weten (maar niet alle recente ontwikkelingen) van financieel beleid. Zij hebben vaak een blinde vlek voor kwaliteitsregistraties en vinden het concept kwaliteit maar wollig. Die twee groepen ontmoeten elkaar in de genoemde Masterclass die op 17 september begint en dertien bijeenkomsten van 1500 -1900 uur omvat. Voor ondergetekende is het altijd een professioneel plezier als deelnemers op de laatste bijeenkomst afscheid nemen vol respect voor elkaar competenties en vol met kennis over de laatste ontwikkelingen in management en beleid van kwaliteit en kosten. Het is ons voor het eerst dit jaar gelukt accreditering te verwerven voor deze Masterclass voor huisartsen en enkele ander beroepsgroepen. Graag zijn wij bereid te bemiddelen voor deelnemers uit beroepsgroepen waarvoor nog geen accreditatie is verworven. Wil je meedoen aan deze Masterclass? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitvoerige brochure en meld je aan.


AMBULANCES RIJDEN TE VAAK LEEG TERUG


Vanuit Nieuwegein rijdt een ambulance naar Assen met daarin een ontslagen longpatiënt van het Antonius Ziekenhuis. In Assen pikt de auto een patiënt op bij het Wilhelmina ziekenhuis voor transport naar de Isala Klinieken in Zwolle. Van daar rijdt de ambulance met een ontslagen patiënt naar Amersfoort. Leeg rijdt de auto het laatste traject terug naar Utrecht. De bemanning komt een uur later aan dan bij een rit leeg terug uit Assen. In dit verzonnen voorbeeld vervoert een auto in zes uur tijd drie patiënten. De werkelijkheid is anders. Dan zouden drie verschillende ambulances in totaal ongeveer twaalf uur rijden. Het verzonnen voorbeeld zou realiteit worden als de Landelijke Meldkamer Ambulance Zorg (LMAZ, zie ook het bericht hierboven) het lange afstandsvervoer van patiënten zou coördineren met als doel het bereiken van een zo hoog mogelijke bezettingsgraad van de ingezette auto's voor lange ritten. Deze uitdaging kwam aan de orde tijdens een gesprek met LMAZ directeur Peter Hartog met ondergetekende ter voorbereiding van een conferentie voor hoofden van regionale meldkamers. Op 18 september houdt Hartog een workshop over Kassa Drie op het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH's op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig (!!) workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg. Wil jij naar dit congres? Wil je in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen bij Kassa Drie in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten je eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld je aan. Wil je contact met Peter Hartog? Stuur een mail naar peter.hartog@meldkamer.nl


ZIEKENHUIZEN PRATEN GRAAG OVER KOSTEN VAN INNOVATIES


De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft ondergetekende gevraagd om een advies op te stellen over de toekomstige bekostiging van innovaties in algemene en categorale ziekenhuizen.

Ik berichtte hierover in PH.Nieuwsbrief van vorige week (nr355 zie www.integratedcare.nl doorklikken op Nieuwsbrieven). Vertegenwoordigers van vijf ziekenhuizen hebben mij gemaild graag hun casuïstiek voor te leggen op woensdag 7 of donderdag 8 oktober. De voorbeelden betroffen de invoering van nieuwe apparaten en geneesmiddelen, het bieden van zorg vanuit een bus geparkeerd naast de hoofdingang van een verpleeghuis, het geven van een advies over het internet aan een collega specialist zonder de patiënt te zien en het bieden van zorg op afstand aan niet-mobiele patiënten. Ook wordt gevreesd voor het verdwijnen van de lokale Productie Component die zorgverzekeraars nogal eens gebruiken om lokale innovaties te bekostigen. . Wil je meer weten over mijn advies en de voorbereiding daarvan? Surf dan naar http://www.nvz-ziekenhuizen.nl en klik door op de NVZ Nieuwsbrief van 9 juli. Graag ontmoet ik op 7 en 8 oktober delegaties van ziekenhuizen over hun casuïstiek met bekostiging van zorginnovaties. Wil je komen? Stuur dan een mail naar A.J.P.Schrijvers@umcutrecht.nl Mijn secretaresse Annet Esser boekt je dan in. ER volgt nog een officiële uitnodiging aan de Raden van Bestuur van alle Nederlandse ziekenhuizen.


SPREKERS GEVRAAGD OVER INDICATIESTELLING OP 26 MAART 2010


Jaarlijks houdt het Julius Centrum in samenwerking met het Centrum Indicatiestelling Zorg een congres over recente ontwikkelingen in de indicatiestelling en de AWBZ. In maart van dit jaar was het achtste congres volgeboekt met 350 deelnemers met een zinderend programma met sprekers uit het veld, wetensschap en beleid (Staatssecretaris Bussemaker opende het congres!) en het buitenland. Op vrijdag 26 maart 2010 vindt het negende congres plaats met ruimte voor twintig (!!) workshops, drie plenaire sprekers en een beleidsdebat voor vijf panelleden. Wil jij optreden als spreker? Plenair, in een workshop of in dat debat? Wil je niet zelf maar heb jij suggesties voor sprekers en onderwerpen? Stuur dan een mail vòòr 1 september naar congres organisator Margriet Hageman op G.M.C.Hageman@umcutrecht.nl En alle andere Nieuwsbrieflezers die niet willen optreden: noteer alvast de datum van 26 maart.


FUNCTIE DIFFERENTIATIE BINNEN SPOEDPOSTEN (AFLEVERING 8)


Een spoedpost (zie voor een definitie nieuwsbrief nr 349) heeft grote voordelen voor patiënten (350) en minder economische voordelen (nr 351). De cultuurverschillen tussen huisartsenposten en SEH's zijn groot ( nr 352) maar te overbruggen (nr 353). In Nieuwsbrieven 354 en 355 volgde een uiteenzetting over de begrippen delegatie en substitutie en soorten taakherschikking. Deze aflevering gaat over factoren die taakherschikking ofwel functie-differentiatie zo moeilijk maken. Deze week had ik daarover gesprekken met leidinggevenden van twee spoedposten waarmee het Julius Centrum contacten onderhoudt. Er blijkt een grote overlap te zijn van ziektebeelden die zowel op de Huisartsenpost (HAP) als de Spoedeisende Hulp (SEH) worden gezien bijvoorbeeld acute buikpijn, een kind met hoge koorts, pijn op de borst en acute hoofdpijn. Dankzij de digitale vastlegging komen data hierover beschikbaar. Juliusonderzoekers Lidia van Veenendaal, Leontien Sturms, Nanne Bos, Lotte Hermsen en Tannie Lever brachten de overvloed aan informatie tijdens de genoemde gesprekken terug tot eenvoudige leesbare Power Points waaruit overlappen per ziektebeeld blijken. Wat ontbreekt zijn richtlijnen, op nationaal niveau ontworpen door betrokken beroepsorganisaties, voor de functie-differentiatie binnen een spoedpost. In de komende maanden gaan de genoemde Julius onderzoekers een begin maken met het ontwikkelen van concept-richtlijnen voor één of twee acute ziektebeelden. Maar er is nog veel werk te doen. Het lijkt een beetje op het ontwikkelen van NHG richtlijnen sinds de jaren zeventig. Uit die richtlijnen blijkt onder meer wat een huisarts doet en welke patiënten worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Als de multidisciplinaire richtlijnen voor acute zorg niet tot stand komen, moet elke spoedpost opnieuw het wiel uitvinden. Natuurlijk zijn er vele ander moeilijke factoren bij het implementeren van spoedposten. Maar de grootste vind ik het ontbreken van genoemde richtlijnen. Graag ontvang ik reacties van lezers over functie differentiatie binnen het nieuwe fenomeen van spoedposten. Deze serie mini colleges op afstand via het internet gaat vooraf aan het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH's op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig (!!) workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg. Wil jij naar dit congres? Wil je in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten je eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld je aan.


MAYO CLINICS GEBRUIKT NEDERLANDSE SOFTWARE EN GEEN EPIC


In de PH.Nieuwsbrief van vorige week stond een bericht over Kaiser Permanente directeur Innovatie Paul Wallace. Hij had gezegd dat alle Amerikaanse zorgketens waaronder de Mayo Clinics in Portland het software programma Epic gebruiken. Laurens van der Tang is directeur van Vital Health, een bedrijf met een vooraanstaande positie in Nederland op het terrein van het ontwikkelen van software voor ketenzorg. Hij trad ook op het ketenzorg congres van 3 juli. Hij mailde: Mayo Clinic doet helemaal niets met Epic. Ik weet het omdat ik er ongeveer iedere twee maanden kom, en omdat Mayo Clinic een van mijn twee grote aandeelhouders is. Wel wordt er bij Mayo op termijn gestandaardiseerd op Cerner, maar dat is, zoals je weet, vooral een klassiek ziekenhuis informatie systeem. Ook wordt gebruik gemaakt van Centricity van GE, waarvoor hetzelfde geldt. Voor disease management maakt Mayo Clinic sinds ruim 1,5 jaar gebruik van software van VitalHealth, die daar zeer succesvol geïmplementeerd is. Ik heb daar een presentatie over gegeven op jouw congres, waarop ook Paul Wallace sprak. Ik vind het belangrijk om dit te melden, want naar mijn mening is het denken over ketenzorg in Nederland in veel opzichten veel verder ontwikkeld dan in de US. Het wil ook wel wat zeggen dat Mayo Clinic hiervoor gebruik maakt van Nederlandse software. Hier hebben we soms de neiging om te denken dat software alleen maar goed kan zijn als het van ver komt, maar dat gaat in dit geval niet op. De inleiding van Laurens van der Tang tref je aan op www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing en op presentatie van gehouden congressen.

VERANTWOORDING


Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op via PH.Nieuwsbrief@planet.nl Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan via www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/aanmelding_web.htm en af via http://www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/afmelding_blaster_1.htm. Omdat we nog bezig zijn met de automatisering van de PH.Nieuwsbrief kan het twee weken duren voordat de aan-en afmelding verwerkt is. Door alle hedendaagse beveiligingen is het mogelijk, dat bovenstaande links niet werken. Ga in dat geval voor het aan- en afmelden naar de website www.integratedcare.nl Als het doormailen naar b.v. een collega niet lukt, verwijder dan het laatste deel van deze nieuwsbrief vanaf verantwoording en probeer het nog eens.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan op de internetsite www.integratedcare.nl

Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.integratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.

Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel: 088 755 9356