Duurzaam inkoopbeleid overheid krijgt eindelijk handen en voeten

20/07/2009 06:00

Creative Venue BV

PERSBERICHT

Amersfoort, 20 juli 2009

Nog volop kansen voor overheidsinstellingen

Duurzaam inkoopbeleid overheid krijgt eindelijk handen en voeten

Duurzaam inkopen door de rijksoverheid en lagere overheden lijkt nu daadwerkelijk concreet te worden. Twee weken geleden maakte minister Cramer de criteria voor duurzaam inkopen al bekend voor een groot aantal productgroepen; inmiddels heeft ook het kabinet daarmee ingestemd. Daarmee komt voorlopig een eind aan een lange periode van onduidelijkheid over de vraag hoe de ambitieuze doelstellingen op dit gebied gerealiseerd moesten worden en hoe deze moesten worden uitgewerkt in het beleid en procedures. Ondanks deze criteria is bij veel overheidsinstanties nog onvoldoende bekend wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot duurzaam inkopen, terwijl hier juist volop kansen liggen voor overheidsinstellingen in het behalen van duurzaam inkoopdoelstellingen. Het jaar 2010 is volgend jaar al!

Het NIC luidde begin dit jaar nog de noodklok naar aanleiding van duurzaamheidonderzoek en zogeheten 'green spend analyses' bij een aantal overheidsdiensten. Toen bleek dat veel overheidsinstellingen nog niet wisten welke stappen ze nog moesten ondernemen om de ambities voor 2010 te kunnen realiseren. "Men wist wel wat het einddoel zou moeten zijn, maar niet waar en hoe men ervoor stond. Dan wordt het lastig om gericht actie te ondernemen want waar moet je beginnen?", aldus Remco Kramers, senior consultant van Het NIC en verantwoordelijk voor de uitvoering van diverse verduurzamingtrajecten. "We vreesden dat de door minister Cramer gestelde doelen daardoor mogelijk niet bereikt zouden gaan worden, hetgeen zonder meer afbreuk zou hebben gedaan aan het 'groene' imago dat overheden zich graag aanmeten en hun gewenste positie als rolmodel voor het Nederlandse bedrijfsleven."

Vertrekpunt noodzaak voor structurele verduurzaming

Volgens Kramers is er nu meer duidelijkheid over hoe duurzaam inkopen in de praktijk gestalte zal krijgen, maar blijft een gedegen duurzaamheidonderzoek voor veel overheidsdiensten het beste vertrekpunt bij het bereiken van de doelstellingen. "Het valt op dat de focus van Cramer nu sterk ligt op die productgroepen waar op korte termijn meetbare duurzaamheidwinst kan worden geboekt", aldus Kramers. "Er wordt gewerkt met minimumeisen, aansluiting bij beschikbare en gangbare keurmerken en met een lijst suggesties voor verdere verduurzaming van de inkoop van producten en diensten die facultatief kunnen worden toegepast. Een goed begin, maar wij vrezen dat dit niet in alle gevallen zal leiden tot de juiste keuzes bij het structureel verduurzamen van het inkoopproces. Daarvoor moet je echt spade dieper. Een duurzaamheidonderzoek biedt het management het noodzakelijke inzicht in termen van prioriteitstelling, haalbaarheid en het belang van tastbare successen."

Het NIC voerde - in dit geval samen met Beco - recentelijk nog een dergelijk duurzaamheidonderzoek uit bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Inkoopcoördinator Pauline Bos is ervan overtuigd dat een dergelijk onderzoek loont: "Deze exercitie heeft ons goed inzicht gegeven waar we staan met duurzaam inkopen. We weten nu wat we de afgelopen jaren al goed deden en hoe we dit verder kunnen uitbouwen. Daarnaast geeft het onderzoek aanleiding om over duurzaam inkopen te communiceren binnen de organisatie zodat het bewustzijn wordt vergroot en draagvlak wordt gecreëerd".

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl