Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Grote opera's en klassieke concerten

Klassieke meesterwerken in Schouwburg Almere

Almere, 20 juli 2009

De Parelvissers en Un Ballo in Maschera, twee grote operaproducties die het komend seizoen in Schouwburg Almere te zien zijn. Daarnaast zullen vele concerten van onder meer Holland Symfonia, het Prometheus Ensemble en het Athena Kwartet de liefhebber van klassieke muziek op zijn wenken bedienen.

Opera's in Schouwburg Almere
In oktober zet de Staatsopera van Tatarstan Zeven solisten, acht dansers, dertig koorleden en vijftig musici zet de Staatsopera van Tatarstan in voor De Parelvissers. Bizet was in topvorm toen hij dit werk vol lyrische duetten en solopartij¬en schreef, waarin Zurga en Nadir beiden verliefd worden op priesteres Leila. Prachtige decors maken dit oosterse sprookje compleet. In februari komt de Nationale Reisopera met Un Ballo in Maschera van Verdi naar Schouwburg Almere. Un Ballo in Maschera handelde oorspronkelijk over de Zweedse koning Gustav III die tijdens een gemaskerd bal slachtoffer werd van een moordaanslag. Censuur verplaatste de handeling naar Boston en de figuur van de koning werd veranderd in de Engelse gouverneur Riccardo. Desondanks bleef Verdi's opera een zinderend en duister drama. Voor beide voorstellingen is er Nederlandse boventiteling en voorafgaand een operacursus.

Opera voor de hele familie in kerstvakantie
De Gelaarsde Kat van Opera Trionfo doet eind december Schouwburg Almere aan. Een molenaar laat in zijn testament ogenschijnlijk het minst waardevolle na aan zijn jongste zoon: de kat. De molenaarszoon zit in zak en as totdat de kat begint te praten: "Wees maar niet bedroefd, meester, u hoeft mij alleen een zak te geven en een paar laarzen voor mij te laten maken en u zult zien dat u er niet zo slecht afkomt als u denkt." Zodra de kat krijgt waarom hij vraagt, zorgt hij er met allerlei slimmigheden voor dat zijn baasje zich verrijken kan. De gelaarsde Kat wordt als beeldroman verteld, uitgevoerd door orkest, vijf solisten en een verteller. Spaans gezongen, met Nederlandse boventitels.

Oorstrelend klassiek
Holland Symfonia is graag gezien en gehoord in Schouwburg Almere. In oktober speelt het orkest werken van Tsjaikovski en Dvorák, samen met Violiste Antje Weithaas. Op 3 januari luidt Chef-dirigent Otto Tausk met Holland Symfonia het nieuwe jaar in met het nieuwjaarsconcert. Aan zijn zijde Lenneke Ruiten, één van de grote sopranen van ons land. Naast Strauss speelt het gezelschap een ouverture van Weber, vrolijke dansen van Mozart en enkele operahoogtepunten van Verdi, Korngold en Bernstein. Wat later in die maand speelt pianofenomeen Marietta Petkova Bach, Chopin en Schumann. In april brengt Reinbert de Leeuw met een pianorecital zelden eerder uitgevoerde werken van Liszt.

Zondagse brunchconcerten
In de serie brunchconcerten verwelkomt Schouwburg Almere dit najaar op de zondagmiddag vooraanstaande musici, onder andere de pianiste Albena Stoyanova op 22 november, en violiste Joanna Wronko en pianist Frank van de Laar op 20 december.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht