Gemeente Noordwijk

`SPACE CITY' NOORDWIJK VIERT VEERTIG JAAR APOLLO 11 Al jaren maakt de Bloemenbadplaats Noordwijk tevens naam als Space City, met binnen haar grenzen het grootste Europese technologisch ruimtevaartcentrum ESA-ESTEC en het bezoekerscentrum Space Expo. De trots hierop zal burgemeester Groen op bijzondere wijze tot uitdrukking brengen op MAANdag 20 juli 2009, de dag waar op de eerste maanlanding plaatsvond. Dan viert Space City Noordwijk dat het veertig jaar geleden is dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mensen de maan betraden. Om 14.00 uur zal burgemeester Groen voor de Hotels van Oranje aan de Koningin Wilhelmina Boulevard samen met twee maanacteurs een unieke maanplaquette maken en installeren. De hele dag en avond zijn er bij Space Expo een groot scala aan activiteiten waaraan het publiek kan deelnemen (zie www.space-expo.nl) .

De historische landing van Apollo 11 was niet alleen voor de Amerikanen een enorme belevenis, maar gaf ook de Europese ruimtevaart vleugels. Het was de inspiratiebron voor wat nu ESA-ESTEC heet. Daarmee was `de kleine stap' die Armstrong nodig had om voet op de maan te zetten, ook voor Noordwijk `een grote sprong' voorwaarts.
Aan de historische gebeurtenis wijdt Space Expo een speciale tentoonstelling en presentatie. Bij de maanlander kunnen de bezoekers de landing van veertig jaar geleden meebeleven. Ook is er een echt stukje maansteen te zien van bijna 4 miljard oud, dat de astronauten van Apollo 17 in 1972 hebben meegenomen. Dat is de laatste keer geweest dat er mensen over de maan hebben gelopen.