Groei vrijwilligerswerk vraagt om politieke ondersteuning

20/07/2009 09:54

Exodus Nederland

Jaarverslag 2008 Exodus verschenen

Groei vrijwilligerswerk vraagt om politieke ondersteuning

In 2008 steeg voor het vierde opeenvolgende jaar het aantal vrijwilligers dat actief is voor gedetineerden, ex-gedetineerden en hun familieleden. 1665 vrijwilligers leverden een bijdrage. Deze onbezoldigde betrokkenheid heeft meerwaarde naast de professionele begeleiding die Exodus en de Penitentiaire Inrichtingen bieden. Ondanks deze stijging verhoogde het ministerie van Justitie de afgelopen jaren niet het totaal beschikbare budget voor vrijwilligerswerk. Dat staat in het Jaarverslag 2008 van Exodus Nederland, dat vandaag is gepubliceerd.

De Tweede Kamerfracties van SGP en de SP dienden in 2008 een motie in waarin zij de staatssecretaris vragen een beleidsvisie te ontwikkelen op de inzet van vrijwilligers bij de begeleiding van (ex) gedetineerden. Exodus verwacht veel van deze beleidsvisie. 'Met een goed doordachte notitie over de rol van vrijwilligers kan ook duidelijkheid ontstaan over de daarbij behorende kosten', zegt Rien Timmer, directeur Exodus Nederland. 'Naar verwachting kan het vrijwilligerswerk ten bate van (ex-)gedetineerden met een relatief geringe verhoging van het budget een enorme impuls krijgen.'

Staatssecretaris Albayrak zegde indertijd toe in het voorjaar van 2009 met een nota te komen, maar slaagde daar nog niet in. Exodus roept haar op de groei van het vrijwilligerswerk politiek te ondersteunen en spoedig een visie te presenteren.

Meerwaarde

Vrijwilligers hebben volgens Exodus een meerwaarde naast de professionele begeleiding. Ook toenmalig minister van Justitie Donner erkende in een brief aan de Kamer onder het vorige kabinet deze inzet als een vooruitgeschoven post van de samenleving. Vrijwilligers benaderen een ex-gedetineerde vanuit een persoonlijke motivatie en hebben geen kennis van het dossier. Op deze wijze spelen vrijwilligers bijvoorbeeld een grote rol bij het herstellen van vertrouwen in vriendschap en relaties en in het tegengaan van een sociaal isolement. Ervaringen in binnen- en buitenland onderschrijven dat de inzet van vrijwilligers daardoor een belangrijke rol kan spelen om terugval in crimineel gedrag te voorkomen.

Resultaten 2008

Uit het jaarverslag blijkt dat 2008 voor Exodus over het algemeen positief is verlopen. Het aantal beschikbare begeleidingsplaatsen in Exodushuizen steeg licht (van 156 tot 169). De bezetting van de huizen kende een tijdelijke dip. Oorzaak daarvan waren vooral allerlei veranderingen in juridische regelgeving. Inmiddels is dat probleem weer opgelost en zitten de huizen vol. Het aantal bewoners dat het hele begeleidingsprogramma positief afrondde steeg in 2008 ook licht (van 36% tot 39%). Ook degenen die het programma formeel niet positief afronden vallen overigens lang niet altijd terug in criminaliteit, zo blijkt uit onderzoek.

Financieel sloot Exodus het jaar 2008 positief af dankzij incidentele meevallers.

Over Exodus

Exodus houdt zich bezig met de opvang en begeleiding van gedetineerden en ex-gedetineerden in de laatste fase van hun straf. Gemotiveerde (ex-)gedetineerden kunnen terecht in één van de tien Exodushuizen verspreid over het land of bij het Exodus vrijwilligersnetwerk. Dit netwerk van ruim 1600 vrijwilligers is gedetineerden, ex-gedetineerden en hun familieleden tot steun ten einde een succesvolle terugkeer in de samenleving mogelijk te maken.





http://www.exodus.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (