KNHS


Houtzager blijft constant topprestaties neerzetten 20 juli 2009
Marc Houtzager - Opium VS

SAN PATRIGNANO (KNHS) - De relatie tussen de hengst Opium VS en Marc Houtzager (Rouveen) lijkt zo langzamerhand helemaal optimaal te zijn. In de aanloop naar de Olympische Spelen groeide de combinatie steeds dichter naar elkaar toe, resulterend in een schitterende individuele zevende plek. Dit jaar bokt de goedgekeurde KWPN hengst nog wel eens, maar had Houtzager vorig jaar het regelmatig moeilijk om binnen de tijd te rijden, nu lijkt ook dat probleem onder controle. Daardoor zijn Opium VS en Houtzager een dragende factor binnen het team van bondscoach Rob Ehrens geworden. In de Grote Prijs van San Patrignano drong de combinatie wederom door tot de barrage. In die barrage werd de vierde tijd genoteerd en in de haast om die goede tijd te realiseren werd een foutje gemaakt, waardoor Houtzager en Opium VS uiteindelijk op de vijfde plaats eindigden.

"Ik vond het een komische barrage met moeilijke lijnen die niet logisch waren en hindernissen, zoals een hoge muur, die eigenlijk niet in een barrage passen. In de laatste lijn kon je om de sloot heen rijden of er voorlangs. Ik koos er voor om binnendoor, dus voorlangs, te gaan en toen kwam de laatste hindernis, een imposante, erg snel. Die balk viel dan helaas ook", aldus Houtzager. De wedstrijd werd gewonnen door de Duitse combinatie Toni Hassmann met Lolita, voor de Zwitser Beat Mändli met Louis, terwijl de Noor Geir Gulliksen met L'Espoir derde werd.

Ook Albert Zoer (Echten) drong met Okidoki door tot de barrage. Okidoki sprong in het basisparcours ouderwets goed, waardoor de vorm die deze combinatie nodig heeft om op het EK topprestaties neer te zetten lijkt te naderen. "In het basisparcours speelde Okidoki met de hindernissen en in de barrage wilde ik zelf net even te veel. Om vooraan te eindigen moest je hard rijden en ik wilde de afstand tussen de eerste en tweede hindernis in zes galopsprongen overbruggen. Dat was mogelijk, maar Okidoki sprong erg hoog over de eerste, waardoor het me niet lukte om het in zes te doen. Toen ik wilde corrigeren om toch maar zeven galopsprongen te maken schoot mijn paard links langs de hindernis. Je weet dan dat je kansloos bent, dus heb ik de barragerit mooi rustig aan gedaan en kreeg ik naast mijn vier strafpunten voor de springfout nog eens zeven strafpunten aan mijn broek voor het overschrijden van de tijd", aldus Zoer.

Gerco Schröder (Tubbergen) eindigde met Eurocommerce New Orleans met één springfout op de 14de plek. Willem Greve (Weerselo) noteerde met Ude naast een springfout ook een strafpunt voor het overschrijden van de tijd en werd daarmee 17de. Harrie Smolders (Hooge Mierde) liep met Exquis Walnut de Muze tegen twee springfouten aan en eindigde op de 19de plaats. Jeroen Dubbeldam (Weerselo) en BMC Van Grunsven Simon staakten in het parcours de strijd.

In een 1.40 m. wedstrijd met joker eindigde Albert Zoer met Uraguay foutloos op een voortreffelijke derde plek, terwijl Gerco Schröder met Eurocommerce Seattle ook foutloos bleef en elfde werd. De combinatie die in Geesteren debuteerde, Marc Houtzager met de schimmelhengst Casco, bleef geheel foutloos en verzamelde net zoveel punten als de winnaar Gianni Govoni, maar de tijd van Houtzager was ruim 17 seconden langzamer en werd twaalfde. In een wedstrijd voor jonge paarden legde Albert Zoer met Veliciano beslag op de tweede plek, achter Toni Hassmann met Baron PKZ, terwijl Willem Greve met Verona derde werd.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.csi-sanpatrignano.org

Uitslag Grote Prijs:


1) Toni Hassmann (Dui) - Lolita H - 0 / 0 - 33.49
2) Beat Mändli (Zwi) - Louis - 0 / 0 - 40.09
3) Geir Gulliksen (Noo) - L'Espoir - 0 / 0 - 42.27 5) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS (Polydor x Bormio xx) - 0 / 4 - 38.72
8) Albert Zoer (Echten) - Okidoki (v. Jodokus) - 0 / 11 - 51.74 14) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - 4 17) Willem Greve (Weeselo) - Ude (Nairobi x Gouverneur) - 5 19) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze - 8

Uitslag springen 1.40 m:


1) Gianni Govoni (Ita) - Love Afaair - 65 / 42.79
2) Clarissa Crotta (Zwi) - Made in Margot - 65 / 46.00
3) Albert Zoer - Uraguay (Nairobi x Colino) - 65 / 46.63 11) Gerco Schröde - Eurocommerce Seattle (Concorde x Polydor) - 65 / 57.34
12) Marc Houtzager - Casco (Cascavelle x Landon) - 65 / 59.24

Uitslag jonge paarden:


1) Toni Hassmann - Baron PKZ - 0 / 0 - 36.33
2) Albert Zoer - Veliciano (Andiamo x Calato) - 0 / 0 - 37.86
3) Willem Greve - Verona (Odermus R x Maykel) - 0 / 0 - 38.42

Foto Marc Houtzager met Opium VS door www.melissen.net