Politie Haaglanden

Persberichten 20 juli

Haaglanden, 20-07-2009

Agent in vrije tijd is boef te snel af
Den Haag Een politieagent in vrije tijd liep zondag 19 juli rond 20.50 uur in de Palace Promenade toen hij een alarm af hoorde gaan en een man een winkel uit zag rennen. Samen met een medewerker van de winkel ging hij op zoek naar de verdachte. Deze troffen zij aan in een andere winkel. De agent hield de man, een 21-jarige Pool, aan maar de verdachte gaf de agent een klap en rende weg. Tijdens de vlucht struikelde de Pool, de agent greep hem snel weer in de kraag. De beveiliging van een casino schoot de agent te hulp. Aan het politiebureau bleek dat de verdachte twee broeken over elkaar droeg. De politie onderzoekt de zaak.

Met 140 km/u door de stad
Den Haag Surveillerende agenten reden maandag 20 juli om 01.50 uur in een onopvallende auto op de Hoefkade, toen zij een auto met hoge snelheid vanaf de Heemstraat zagen rijden. De auto reed op de verkeerde rijbaan en passeerde de vluchtheuvel aan de verkeerde kant. De agenten volgden de auto de Groenteweg op, maar konden de auto amper bijhouden. Op de Goeverneurlaan ging het gas vol open en reed de automobilist minstens 140 km/u. Uiteindelijk konden de agenten hem samen met motorrijders op de Bontekoekade tot stoppen dwingen en de bestuurder aanhouden. De 21-jarige Hagenaar werd aangehouden en op het politiebureau werd zijn rijbewijs ingevorderd en de auto in beslag genomen.

Bijna-aanrijding
Den Haag Agenten hielden maandag 20 juli om 05.30 uur een 24-jarige Hagenaar aan nadat hij op de kruising van de Loosduinsekade en de Noord West Buitensingel bijna drie fietsers en een scooter aanreed. De automobilist negeerde het stopteken dat de surveillerende agenten hem gaven en ging er vandoor. Na een achtervolging, stopte de auto in de Smitstraat en vluchtten bestuurder en bijrijder weg. Op de kruising van de De la Reyweg en de De Kockstraat konden agenten één van de twee mannen aanhouden. De Hagenaar zit nog vast voor verhoor.

Nog geen Oud en Nieuw
Den Haag De politie hield zondag 19 juli rond 13.30 uur twee Haagse jongens aan die met vuurwerk aan het rommelen waren. De jongens van 11 en 12 jaar staken samen met een derde verdachte vuurwerk af op een veldje aan het Zonneoord. Bovendien hadden zij brand gesticht in een prullenbak op het veldje. Beide jongens zijn, na overleg met de ouders, met een Halt-verwijzing weer naar huis gestuurd.

Gestolen kentekens in gestolen auto
Den Haag De politie hield zondagochtend 19 juli rond 7.30 uur een 39-jarige Algerijnse man aan op verdenking van autodiefstal en diefstal van kentekenplaten. Agenten troffen de man op de Broekslootkade aan bij een gestolen auto. In de auto vonden zij bovendien gestolen kentekenplaten en een wapen. De Algerijn zit vast voor verhoor, de politie onderzoekt de zaak.

Slingerend op de brommer
Den Haag Een 25-jarige brommerrijder uit Voorburg trok zondag 19 juli rond 22.00 uur de aandacht van agenten doordat hij slingerend over het fietspad reed. Op de Rijswijkseweg hield de politie de man aan omdat hij te veel gedronken had. Op het politiebureau blies de man 690 ugl. De man heeft voorlopig een rijverbod, in afwachting van de definitieve uitspraak van de officier van justitie.

SPT waarschuwt voor auto-inbraken
Den Haag Het Scheveningse Preventie Team waarschuwde zondag 19 juli tussen 12.00 en 20.00 uur 43 automobilisten voor auto-inbraak. Het team controleerde autos in parkeergarages en op de Nieuwe Duinweg op niet afgesloten portieren of goederen die zichtbaar in de auto waren achtergelaten. Mocht dit het geval zijn, kregen zij een preventieflijer uitgedeeld.

Fietsster rijdt tegen open autoportier
Den Haag Tijdens het fietsen op zondag 19 juli rond 12.30 uur reed een 40-jarige Haagse tegen een openslaand autoportier en raakte hierbij gewond. Het slachtoffer reed over de Regentesselaan toen zij het portier vlak voor haar open zag slaan. Zij kon het niet meer ontwijken en belandde door de klap op de grond. De bestuurder van de auto stapte uit, maar nadat het slachtoffer vroeg of hij niet beter op kon letten, liep hij een in de buurt gelegen pand binnen. Een getuige haalde hem terug, maar toen stapte hij in zijn auto en reed weg. De 40-jarige vrouw had verwondingen aan haar arm en schouder. De politie heeft de zaak in behandeling.

Hennepkwekerij opgerold
Den Haag In een woning aan de Pieter Langendijkstraat ontdekte de politie zondag 19 juli rond 13.00 uur een hennepkwekerij met 134 planten. De politie nam de goederen inbeslag. Onderzoek wees uit dat de stroom illegaal werd afgetapt. De aanwezigen verdachten, een 36-jarige Haagse man en een 39-jarige Haagse vrouw werden op heterdaad aangehouden voor de Opiumwet. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Leidschendamse fietsster gewond
Leidschendam/Stompwijk Een 31-jarige Leidschendamse fietsster raakte op zondag 19 juli omstreeks 11.15 uur gewond bij een aanrijding. De vrouw fietste over de Kniplaan en werd aangereden door een tegemoetkomende 49-jarige Schiedamse fietser, die niet voldoende rechts hield. De vrouw kwam ten val en liep diverse snij- en schaafwonden op. Zij werd per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. De Schiedammer raakte licht gewond. Hij kon zijn weg vervolgen.

Bestuurders onder invloed van alcohol
Leidschendam/Voorburg Dit weekeinde zijn 6 automobilisten aangehouden, omdat zij onder invloed van alcohol hun voertuig bestuurden. Na hun aanhoudingen bliezen de bestuurders tussen 220 en 760 ug/l. De politie heeft van één automobilist het rijbewijs ingevorderd. Tegen de aangehouden bestuurders is proces-verbaal opgemaakt. Een 44-jarige Haagse automobilist trok zich niets aan van het rijverbod, dat hij uitgereikt kreeg. Hij stapte opnieuw in zijn auto en werd weer rijdend aangetroffen. De man werd opnieuw aangehouden en kreeg wederom een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnende bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnende bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Bijzonder hardleers
Leidschendam/Voorburg Een 44-jarige Hagenaar werd op zaterdag 19 juli drie keer aangehouden voor het rijden onder invloed. De Hagenaar moest om 19.50 uur in de Nieuwstraat blazen, en uit de test bleek dat hij teveel gedronken had om te mogen rijden (760 ugl). Hij werd aangehouden en op het politiebureau kreeg hij een proces-verbaal, een tijdelijk rijverbod én werd zijn rijbewijs ingevorderd. Dezelfde avond, om 23.35 uur zagen agenten hem op de Parkweg met nog steeds te veel alcohol op (540 ugl) weer rijden. Voor de tweede keer hielden agenten de man aan en kreeg hij een proces-verbaal voor het rijden tijdens een rijverbod. De Hagenaar bleek echter bijzonder hardleers want dezelfde nacht, om 01.30 uur kwam hij naar het politiebureau om verhaal te halen en de sleutels van zijn auto te vragen. Die kreeg hij niet mee en de man ging weer weg. Agenten zagen hem echter op camerabeelden op een scooter stappen en wegrijden. Op de Mgr. van Steelaan hielden zij hem voor de derde maal aan voor rijden onder invloed (460 ugl). Zijn processen-verbaal gaan naar de officier van justitie.

Veel te veel op
Wassenaar Een 43-jarige vrouw uit Wassenaar die zondag 19 juli omstreeks 22.30 uur op de Sophialaan nogal slingerend fietste viel surveillerende agenten op door haar rijgedrag. De Wassenaarse reed onder invloed en moest blazen. Zij blies 940 ugl. Met een proces verbaal en een rijverbod op zak kon de vrouw naar huis. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnende bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnende bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Wegpiraat opgepakt
Rijswijk - Politieagenten zagen zondag 19 juli om 17.40 uur op de A4, ter hoogte van de Plaspoelpolder, een automobilist rijden die met zeer hoge snelheid in de richting van Amsterdam reed en andere weggebruikers rechts via de vluchtstrook inhaalde. De automobilist ging van rechts naar links over de A4. De agenten zagen dat de man meerdere malen krachtig moest remmen om niet tegen andere weggebruikers aan te rijden. De snelheid van de wegpiraat bedroeg op sommige momenten meer dan 185 km/u. Plotseling reed de automobilist van de meest linker rijstrook naar de afrit van het Forepark om daar van de A4 af te gaan. Doordat er meerdere autos voor het verkeerslicht stonden kon de man, een 21-jarige Hagenaar niet verder rijden. Uiteindelijk lukte het de agenten de Hagenaar een STOP teken te geven, waaraan de man voldeed. Omdat de man, een beginnend bestuurder meer dan 50 km/u te hard reed moest hij zijn rijbewijs direct inleveren. Met meerdere bekeuringen, onder andere voor bumper kleven en te hard rijden en een proces verbaal verliet de Hagenaar het politiebureau.

Te hard door de bocht
Rijswijk Politieagenten werden maandag 20 juli omstreeks 02.45 uur naar de A13 gestuurd waar een auto uit de bocht gevlogen zou zijn en tegen de vangrail zou staan. De agenten troffen de auto, die rondom beschadigd was, met 5 inzittenden en in tegenovergestelde richting aan. Één van de inzittenden, een 16-jarig meisje uit Schiedam, raakte gewond, zij is met mogelijk nekletsel naar een ziekenhuis vervoerd. De andere inzittenden bleven ongedeerd. De vangrail raakte over een afstand van 30 meter beschadigd.