KNWV

Goud en brons voor team Boskalis bij WK F18

maandag 20 juli 2009

Op woensdag 17 juli 2009 won Team Boskalis op de Nacra Infusion goud en brons bij het WK F18 catamaranzeilen. Coen de Koning (Hoorn) prolongeerde zijn wereldtitel in het Belgische Knokke, maar dit keer met Thijs Visser (Amersfoort) in de draad. Hun teamgenoten Hugh Styles (GBR) en Ferdinand van West (Bloemendaal) pakten brons. Gunnar Larsen (Scheveningen) en Stefan Dubbeldam (Delft) klommen op de laatste dag van de zestiende naar de vijfde plaats. Sascha Larsen (Ypenburg) en Christa van Helden (Utrecht) eindigden als beste gemengde duo op de twaalfde plek van de 173 cats.

Het weer was deze week een moeizame factor. Maandag en dinsdag kenmerkten zich door extreem lichte wind. Op woensdag wakkerde de wind flink aan tot een dikke windkracht zes, gevolgd door een matige bries op donderdag. De voorspellingen voor vrijdag waren dusdanig slecht dat het racecomité besloot om de eerste start te vervroegen naar 9.00 uur 's ochtends. Dat bleek niet voor niets, want 's middags woei het soms meer dan 30 knopen. Door deze moeilijke omstandigheden waren de zes kwalificatiewedstrijden pas donderdagavond een feit. Op vrijdag begon de titanenstrijd pas echt. De Koning en Visser gingen als eerste naar de gouden vloot, op twee punten gevolgd door hun landgenoten Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij.

De Koning vanmiddag: "We hebben deze week onze aandacht goed gericht, tot gisteravond. Toen realiseerde ik me dat ik tegen mijn eigen verwachting in misschien voor een tweede keer kon winnen." Bij de eerste start zochten de twee Nederlandse kemphanen elkaar al op. De Koning: "We lagen iets boven Mischa op de lijn. Daarna was het matchracen tot de finish. Terwijl we dat deden, voeren we weg van de rest van het veld. Dat was fantastisch. Alleen misten we in het laatste spinnakerrak de gate. We waren te veel bezig met de
positionering en werden daardoor tweede." Bij de tweede start kwamen De Koning en Visser niet lekker weg en gingen ze als elfde door de finish.

Inmiddels woei het al een dikke windkracht zes met flinke uitschieters in de buien. De Koning: "De laatste race met zoveel wind was chaos. Bij de pin (linkerzijde startlijn) gingen een paar boten te vroeg varen. Wij lagen er iets boven, maar we zaten wel wat in de vuile wind. Heel veel teams gingen tegen de wind in prikken, terwijl wij juist druk loosden en lager stuurden. We gingen zoveel harder dat we naar voren voeren. We lagen drie of vier bij de laatste gate. Ondanks dat we voorzichtig deden, gingen we toch om. Dat was echt bizar en dan word je dertiende. Daar baalde ik enorm van." Na de finish hoorde het duo dat hun grootste rivalen Heemskerk en Tentij te vroeg waren gestart. De Britten Rob Wilson en Marcus Lynch hadden een sterke slotdag en kwamen uiteindelijk op het gelijke aantal punten uit. De Nederlanders hadden meer eentjes gevaren en wonnen daardoor de serie en dus de wereldtitel.