Ministerie van Financiën

Fiscale nieuwsflits 20 juli 2009

Nieuwsbericht | 20-07-2009 | Belastingen op inkomen, winst en vermogen

In deze fiscale nieuwsflits geeft de staatssecretaris een toelichting waarom hij een beroep in cassatie heeft ingetrokken over vennootschapsbelasting.

Vpb: Geen sprake van deelname aan het economisch verkeer voor bepaalde activiteiten

Den Haag. In een toelichting bij de intrekking van zijn cassatieberoep laat de staatssecretaris weten dat het hof niet onbegrijpelijk heeft geoordeeld dat voor een deel van de activiteiten van de vereniging sprake is van belangenbehartiging voor leden, waarbij de vereniging niet naar buiten optreedt.

X is een vereniging met als doel het bevorderen van estate planning in de notariële beroepsuitoefening, onder andere door het organiseren van een beroepsopleiding, een congres en scholingsbijeenkomsten. De beroepsopleiding en het congres staan open voor leden en niet-leden, maar de scholingsbijeenkomsten alleen voor leden.

Hof Amsterdam oordeelt dat X een organisatie is van kapitaal en arbeid en deelneemt aan het economisch verkeer en feitelijk streeft naar het behalen van winst. Zij is echter slechts belastingplichtig voor het organiseren van de beroepsopleiding en het congres, omdat zij bij het organiseren van scholingsbijeenkomsten alleen de belangen van haar leden behartigt, niet naar buiten treedt en dus niet deelneemt aan het economisch verkeer. Er is dus sprake van partiële belastingplicht.

De staatssecretaris heeft zijn beroep in cassatie ingetrokken en geeft een toelichting, zie onderstaande doorklik

Toelichting op intrekking cassatieberoepschrift van 3 juli 2009, inzake uitspraak Hof Amsterdam van 1 april 2009, 2007/00837, Vpb 1969 4

Meer informatie


* Toelichting staatssecretaris van 3 juli 2009 nr. DGB2009-3012 Besluit / beleidsregel | 03-07-2009 | PDF bestand, 8 Kb
* Uitspraak Hof Amsterdam van 1 april 2009, 2007/00837

Verwante dossiers


* Belastingen op inkomen, winst en vermogen