Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Roep om versoepeling van het natuurbeleid

20 juli 2009 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister, mede namens haar collega van Algemene Zaken, ingaat op vragen over het natuurbeleid. Dit biedt genoeg mogelijkheden voor ondernemers, ook rond de Natura 2000-gebieden.

Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u mijn antwoorden op de vragen van de leden Jacobi en Roefs (beiden PvdA) over de roep om versoepeling van het natuurbeleid.
1
Kent u het artikel "Versoepel natuurbeleid met Crisiswet; Provincies pleiten voor meer ruimte voor bedrijfsuitbreiding"? 1)
Ja.

2
Deelt u de mening dat de meest waardevolle natuur van Nederland, de Natura 2000-gebieden, bescherming en verbetering verdienen? Ja.

3
Kunt u bevestigen dat het definitief aanwijzen van de Natura 2000-gebieden geen verschil maakt in de geldende beschermingsregimes, daar de aangemelde gebieden ook onder de beschermende status van de Natuurbeschermingswet en de Habitatrichtlijn vallen?
De Habitatrichtlijn heeft een directe werking op gebieden die zijn aangemeld in Brussel. De definitieve aanwijzing van gebieden verandert dat niet. De aanwijzingsbesluiten geven echter wel meer duidelijkheid over de precieze begrenzing van de gebieden, over de natuurwaarden waarop de beschermingsregime wel en niet van toepassing is én de doelstellingen die voor het betreffende gebied gelden. De aanwijzingsbesluiten nemen onzekerheid weg en geven meer houvast voor vergunningverlening en het vrijstellen van gebruik daarvan. Programmadirectie Natura
2000
Datum
20 juli 2009
Onze referentie
PDN.2009.66
Pagina 2 van 3

4
Deelt u de mening dat juist nu, in tijden van crisis, projecten moeten worden versneld en niet pas als nieuwe wetgeving in werking treedt? Ja.

5 en 6
Deelt u de mening dat als beheerplannen waarin ook nieuwe activiteiten worden opgenomen, nu snel worden afgerond er veel mogelijk is rond Natura 2000- gebieden, en dat het niet afronden van het beheerplan juist leidt tot de ongelukkige situatie dat elke activiteit afzonderlijk moet worden getoetst? Bent u bereid er met de betrokken provincies aan te werken om deze beheerplannen nu zo snel mogelijk af te ronden, passend te beoordelen en vast te stellen?
Ja. In beheerplannen kunnen toekomstige activiteiten worden opgenomen. Ik zet daarom voortvarend in op het opstellen van de beheerplannen. De beheerplannen kunnen definitief worden vastgesteld na definitieve aanwijzing van de Natura 2000-gebieden. De definitieve aanwijzingsbesluiten worden tot aan eind 2010 gefaseerd gepubliceerd.
7
De Natuurbeschermingswet 1998 (NB-wet) maakt uitzonderingen voor activiteiten "van groot maatschappelijk belang". Zou voor wegen niet een beroep gedaan kunnen worden op de uitzonderingsmogelijkheid die de verwijzing groot maatschappelijk belang biedt, en gebruik gemaakt kunnen worden van compensatie?
De plicht om te compenseren voor activiteiten van groot maatschappelijk belang geldt alleen wanneer deze activiteiten significant negatieve gevolgen hebben, en desondanks toch doorgang moeten vinden en er bovendien geen alternatieven voor zijn. Het is niet zo dat wegen altijd significant negatieve gevolgen met zich brengen. Weguitbreidingen die deze gevolgen niet hebben, kunnen doorgang vinden zonder compensatie. Voor wegen die wel significant negatieve effecten hebben, is een beroep op de uitzonderingsmogelijkheid een optie. 8
Zou verplaatsing van een boerderij vanuit een natuurgebied naar buiten het natuurgebied, wat direct bijdraagt aan de verbetering van de instandhoudingsdoelen, niet als beheersmaatregel kunnen worden aangemerkt? Programmadirectie Natura
2000
Datum
20 juli 2009
Onze referentie
PDN.2009.66
Pagina 3 van 3
In het kader van het beheerplan kunnen maatregelen worden afgesproken die bijdragen aan doelrealisatie. Verplaatsen van agrarische activiteiten kan hier onderdeel van uitmaken.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) De Telegraaf, 15 juni 2009
Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake de leden Schreijer-Pierik, Jager, Pieper en Koopmans (allen CDA), ingezonden 17 juni 2009 (vraagnummer 2009Z11521)