Gemeente Ubbergen


Persberichten

Voorgevel Liefdegesticht

Tegen verwachtingen in voorgevel helaas niet te behouden Momenteel wordt in het gebied van De Geest in Beek gebouwd aan het pand het Liefdegesticht. Dit is het eerste project in uitvoering voor de ingrijpende herstructurering van dit gebied. De herstructurering is nodig vanwege de mate van achteruitgang in het gebied. Onderdeel van de herstructurering is om bij de bouwplannen zoveel als mogelijk is rekening te houden met cultureel en historische waardevolle aspecten in het gebied.

Voor het Liefdegesticht was het de bedoeling om een deel van de voorgevel - het risaliet - te behouden en te integreren in het nieuwe bouwplan. Een risaliet is een enigszins vooruitstekend deel van een gevel. Het risaliet van het Liefdegesticht was rijk voorzien van ornamenten.

Tijdens de sloopwerkzaamheden bleek echter dat het risaliet niet te behouden was. De reden hiervan is dat nauwelijks fundering aanwezig was onder de voorgevel. Op oude bouwtekeningen van het pand was deze fundering wel aangegeven. Vooraf was het risaliet volledig gestut en ondersteund met een houten constructie.

Het ontbreken van de fundering was voor de bouwers van Bouwcombinatie Groenland een onverwachte tegenvaller. Ondanks het stutwerk, dreigde een instortingsgevaar te ontstaan. Daarmee kwam de veiligheid van de bouwers op de werkplaats in het geding. Op grond hiervan is besloten om het risaliet alsnog te slopen.

Voor de sloop zijn de waardevolle ornamenten van de gevel verwijderd en is de gevel volledig ingemeten. De ornamenten worden zorgvuldig bewaard en zo mogelijk hergebruikt of anders gereconstrueerd in het nieuwe pand. Ook is veel fotomateriaal van de gevel gemaakt.

Het niet kunnen behouden van het risaliet is voor de gemeente een onaangename verrassing. Er is uitvoerig met de bouwers en de eigenaar woningcorporatie Oosterpoort over gesproken. Met de partijen is de afspraak gemaakt dat de gevels van het Liefdegesticht in oude luister zullen worden teruggebracht met een zorgvuldig onderzoek naar de detaillering en ornamenten zoals deze aan het pand aanwezig waren.