Ingezonden persbericht


Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van maandag 20 juli 2009

Kapitaaluitgifte tussen Vlaamse overheid en KBC afgerond

Nadat Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën en Begroting, het contract heeft ondertekend, voerde de Vlaamse overheid vandaag de eerder aangekondigde versterking van het eigen vermogen van de KBC Groep uit voor een bedrag van 3,5 miljard euro. Daarmee komt de nieuwe Vlaamse Regering tegemoet aan het engagement dat de vorige Vlaamse Regering op 22 januari 2009 had genomen. De ingreep staat de KBC Groep toe om haar kapitaalpositie op een niveau te houden dat in de lijn ligt van de huidige marktverwachtingen. De Vlaamse overheid voert bijgevolg haar overeenkomst van januari met de KBC Groep volledig uit. Toen was er al een verhoging van 2 miljard euro toegekend, en een trekkingsrecht voor een bedrag van 1,5 miljard euro. De KBC Groep kondigde half mei aan dat ze van dat recht gebruik zou maken.

De kernkapitaaleffecten waarop het Vlaamse Gewest met deze operatie intekent, zijn van hetzelfde type als die waarop de Belgische Staat in december vorig jaar heeft ingetekend. Ze geven onder meer recht op dezelfde jaarlijkse vergoeding. Die vergoeding bedraagt minstens 8,5% en is betaalbaar als de KBC Groep een dividend uitkeert aan haar aandeelhouders. Het Vlaamse Gewest heeft ook het recht om twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur van de KBC Groep nv voor te stellen.

Om de kapitaaltransactie te financieren heeft het Vlaamse Gewest inmiddels een tweede succesvolle uitgifte gedaan van 2 miljard euro in het kader van het EMTN- programma, dat het in maart 2009 heeft geïnitieerd.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Raf Van Hoof, communicatieverantwoordelijke, Vlaams Ministerie van Financiën en Begroting Tel: 02 553 54 67
Tel: 02 553 54 67
E-mail: raf.vanhoof@fb.vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1247813905316