Persaankondiging zonsverduistering 22 juli Azië live te zien bij SARA

16/07/2009 15:57

SARA Reken- en Netwerkdiensten

Zonsverduistering China/Japan live te zien bij SARA

Wanneer: in de nacht van dinsdag 21 op woensdag 22 juli 2009

Ontvangst: woensdag 22 juli vanaf 01.15-01.45 uur

Presentatie: 01.45 uur

SARA Reken- en Netwerkdiensten

Science Park 121 (v/h Kruislaan 415)

1098 XG Amsterdam

In de nacht (Nederlandse tijd) van dinsdag 21 op woensdag 22 juli vindt in een smalle strook van Azië een totale zonsverduistering (total solar eclipse) plaats. Tijdens een zonverduistering schuift de maan voor de zon langs en wordt de heldere zonneschijf gedeeltelijk of - zoals in deze situatie - volledig afgedekt. Ter gelegenheid van dit bijzondere natuurverschijnsel organiseert SARA een evenement voor de media en speciale genodigden.

De totale zonsverduistering begint in India en trekt een baan over Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar en China. Daarna gaat de eclips over de Japanse Riukiu-eilanden en draait vervolgens naar het zuidoosten over de Pacifische of Stille Oceaan.

In China en Japan maakt het CineGrid-consortium High-Definition (HD) video-opnamen en hoge-resolutie fisheye-foto's die via intercontinentale netwerkverbindingen als HD-streams door SARA worden ontvangen. SARA zal deze beelden live in High Definition tonen op een projectiescherm van 2x3 meter en op diverse andere HD-display-opstellingen.

De HD-streams worden live vanuit China en Japan, via Chicago, naar Amsterdam verstuurd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de Global Lambda Integrated Facility (GLIF), een wereldwijd optisch hoge-bandbreedte netwerk voor wetenschappers. In Amsterdam en Chicago bevinden zich grote knooppunten van dit GLIF-netwerk. In Amsterdam wordt gebruikt gemaakt van het knooppunt NetherLight dat is opgericht door SURFnet BV.

SARA maakt regelmatig gebruik van het GLIF-netwerk voor het versturen van grote datastromen die hoge bandbreedte vereisen (tot 10 Gigabit/seconde) voor visualisatie en gegevensuitwisseling tussen wetenschappers. Tevens is SARA lid van CineGrid, een internationaal consortium dat zich richt op onderzoek, ontwikkeling en demonstraties van technologieën om digitale media van zeer hoge kwaliteit en resolutie uit te wisselen over optische netwerken.

Edwin Mathlener, deskundige op het gebied van sterrenkunde en maker van de website zonsverduistering.nl, zal een inleiding en toelichting geven op de getoonde beelden. Paul Wielinga van SARA zal een korte presentatie geven over de gebruikte netwerktechnologie.

Partners:


- CineGrid

http://www.cinegrid.org


- Electronic Visualization Laboratory (EVL) University of Illinois at Chicago (UIC)

http://www.evl.uic.edu


- Research Institute for Digital Media and Content, Keio University, Tokyo

http://www.dmc.keio.ac.jp/en


- SURFnet BV, Utrecht, Nederland.

http://www.surfnet.nl


- Global Lambda Integrated Facility (GLIF)

http://www.glif.is

Over SARA

SARA Reken- en Netwerkdiensten is het nationale Supercomputing en grid servicecentrum en levert een compleet pakket geavanceerde ICT-diensten op het gebied van high performance computing & visualisatie, high performance networking, grid-diensten en andere e-Science-diensten. SARA is onder andere verantwoordelijk voor de nationale supercomputers, is partner in het Network Operations Center van het academische high-bandwidth netwerk SURFnet. Bij SARA is het optische exchange point NetherLight, een project van SURFnet, gehuisvest dat vele National Research and Education Networks met elkaar verbindt.

www.sara.nl