Gemeente Vlaardingen


Sail By Vlaardingen

17 juli 2009

De Shipmate Classic Yacht Regatta is hét Nederlandse evenement voor klassieke scherpe jachten. Het evenement vindt dit jaar voor de 11e keer plaats in Hellevoetsluis van 22 tot en met 26 juli 2009. Voorafgaand aan de officiële zeilwedstrijden in Hellevoetsluis is er een aantal zogenoemde aanbrengtochten. Vlaardingen is hierin één van de belangrijkste aanbrenghavens. Ongeveer veertig historische en unieke zeiljachten zijn op 20 t/m 23 juli te bewonderen in de haven van Vlaardingen.

De deelnemende schepen die uit het Noorden komen (binnendoor vanuit Gouda of over zee vanuit Scheveningen) lopen uiterlijk 21 juli de Oude Haven van Vlaardingen binnen. Na het schutten door de Deltasluis wacht de bemanningen een warm onthaal met haring en het oer-Vlaardingse Schelvispekel. De schepen meren af aan de passantensteiger aan de Westhavenkade, die in het verlengde ligt van de steiger voor historische schepen die de Oude Haven sinds 2005 siert.

Concours d'Élégance
Op dinsdagmiddag 21 juli, rond 16.30 uur, start het Concours d'Élégance, waarbij de schepen een ronde door de Oude Haven varen. De loco-burgemeester en een deskundige jury beoordelen de schepen vanaf de museale haringlogger de Balder, die afgemeerd ligt voor het Visserijmuseum. Het publiek heeft vanaf de kades goed zicht op al dat klassiek schoons. Alle schepen worden toegelicht door een commentator. Na het concours zijn er muzikale optredens en de prijsuitreiking.

De volgende dag gaat de vloot, rond het middaguur in verband met het gunstige tij, naar buiten onder begeleiding van de Havendienst via de Nieuwe Maas, de Oude Maas en het Spui naar het Haringvliet en uiteindelijk Hellevoetsluis.