Gemeente Smallingerland


* | 2009

* | Juli

* | Een waaier vol mozaïeken

Een waaier vol mozaïeken

Vanaf deze week stelt de gemeente Smallingerland een bijzondere waaier beschikbaar, met hierop een route langs verschillende wandmozaïeken in de gemeente.

De meeste kunstwerken zijn in de jaren '60 gemaakt en werden vaak op scholen geplaatst. In een naoorlogs Nederland was kunst vooral bedoeld om een gevoel van saamhorigheid te kweken. Heel belangrijk in een tijd, die vooral in het teken stond van soberheid en hard werken. Dit zie je terug in de mozaïeken in Smallingerland. Wederopbouw en doorgaan stonden centraal en vooral niet achterom kijken. Daarom hebben de kunstwerken veelal (bijbelse) thema's als hoop, samenwerken en naastenliefde.

U kunt zelf de keuze maken of u de route wilt fietsen of wandelen. Als u gaat wandelen bent u ongeveer 2,5 uur onderweg. Mocht u meer zin hebben in een fietstochtje, dan bent u met de route in Drachten een klein uur onderweg. De fietstocht gaat ook langs de mozaïeken in Drachtstercompagnie en Opeinde. Een leuke tijdsbesteding voor bijvoorbeeld een mooie zondagmiddag. De waaiers zijn gratis af te halen bij de balie van het gemeentehuis.