Senternovem

21-07-2009 | Samen werken aan verbetering energielabel

Verschillende marktpartijen werken samen met het ministerie voor WWI en SenterNovem aan het verbeteren van het energielabel voor woningen en utiliteitsbouw. Marktpartijen is gevraagd om input te leveren ter verbetering van het vernieuwde energielabel. Enkele belangrijke stappen in het verbetertraject zijn inmiddels gezet, mede dankzij deze belangrijke input.

Ervaring en onderzoek: terugblik
In januari 2009 is het concept ontwerp van het verbeterde energielabel voor woningen gepresenteerd door publicatie op de VROM-website. De aanpassingen in de layout van het energielabel hebben betrekking op de informatie die op het label wordt weergegeven en de uitleg/interpretatie hiervan. Op basis van ervaringen en onderbouwd advies heeft de minister voor WWI in februari besloten dat het verbeterd energielabel in oktober 2009 gepubliceerd wordt. In zijn brief aan de Tweede Kamer geeft de minister aan dat er drie onderdelen zijn die worden aangepakt:

* het kwaliteitsborgingsysteem; niet bij elke woningopname wordt het voorgeschreven opnameprotocol gevolgd

* de gebruiksvriendelijkheid van de software die door de gecertificeerde adviseurs gebruik wordt om het energielabel op te stellen

* de opname van nieuwe technieken in de bepalingsmethodiek.

Op verzoek van de minister voor WWI heeft de VROM inspectie over de periode eind 2008 tot voorjaar 2009 onderzoek gedaan naar het gebruik en de betrouwbaarheid van het energielabel. Uit dit onderzoek bleek dat bij een herkeuring van eerder gelabelde woningen dat de opnieuw vastgestelde energie-index in meer dan 60% van de gevallen afwijkt van de eerder vastgestelde index. Dat moet beter, door een beter (na te leven) opnameprotocol, betrouwbare software en een betere aansluiting van beoordelingsrichtlijnen en relevante ISSO-publicaties, verplichte examens en verscherpte kwaliteitscontroles. De VROM-Inspectie adviseerde ook een spoedige opname van nieuwe technieken in ISSO-publicaties en adviseursopleidingen.

Huidige verbetertraject
De minister voor WWI startte afgelopen februari een verbetertraject. Hij wil komen tot een pakket maatregelen dat in oktober 2009 in één keer wordt ingevoerd:

* verbeterde lay-out van het energielabel (voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen),

* splitsing van het primair energieverbruik op het energielabel in elektriciteit, gas en warmte,

* actualisatie van de bepalingsmethodiek, opnamemethodiek en software.

De minister wil daarbij dat leveranciers van energielabels zorgvuldiger te werk gaan bij de uitvoering van het kwaliteitsborgingsysteem: adviseurs moeten woningen bijvoorbeeld echt bezoeken en zelf de nodige gegevens vaststellen door waarneming in het gebouw en dus niet alleen werken met tekeningen of opgaven van hun klant. Bij de uitvoering van het verbetertraject zijn vele partijen (overheid, kennisinstellingen, softwareontwikkelaars, adviseurs, opleiders) betrokken.

Planning: vooruitblik
Het verbetertraject leidt tot de volgende mijlpalen/producten (alle hieronder genoemde punten onder voorbehoud van politieke besluitvorming):

* Oktober 2009: presentatie verbeterd energielabel (voor woningen en utiliteitsgebouwen),

* Oktober/november 2009: software aangepast en geattesteerd,
* November 2009: publicatie aangepaste Regeling Energieprestatie Gebouwen,

* November/december 2009: uitrol aangepaste software,
* Januari 2010: inwerkingtreding aangepaste Regeling Energieprestatie Gebouwen, hiermee in feite inwerkingtreding verbeterd energielabel,

* Januari 2010: woningeigenaren en eigenaren van utiliteitsbouw die al een energielabel hebben, kunnen gratis een bijlage downloaden met informatie over het verbeterde energielabel (het bestaande energielabel blijft het juridisch geldige document).