Gemeente Hilversum

Waarom Buurtmarkt Oost is verdwenen

publicatiedatum: woensdag 22 juli 2009

Inno Bos is marktmeester bij gemeente Hilversum. Hij blikt terug op de acht maanden markt en waarom de marktkooplieden juist nu er wel mee móesten stoppen.

"De omzetten liepen langzaam terug en er kwamen simpelweg te weinig mensen naar de buurtmarkt om als koopman wat geld te verdienen. Het is echt heel jammer, maar als we nuchter naar de zaak kijken: het was zakelijk niet haalbaar. De markt is genoeg gepromoot, we hebben allemaal ons best gedaan maar het zat er gewoon niet in."

November 2008
"Het begon allemaal met 250 handtekeningen die in 2007 werden opgehaald in de buurt. De inwoners uit deze plek van Hilversum wilden graag een buurtmarktje hebben. Toenmalig wethouder Ben Hammer heeft dat opgepakt en uiteindelijk was het in november 2008 zo ver. Oost had zijn eigen markt. Een voedselmarkt met een zo breed mogelijk aanbod. Zuivel, vis, nootjes: alles was er. En de start was ook veelbelovend. De zon scheen; de omzetten vielen niet tegen. Maar daarna liep het bezoekersaantal langzaam terug en daarmee ook de omzet."

Mei 2009
"In mei heeft een evaluatiegesprek plaatsgevonden met de kooplieden die toen nog op de markt stonden. Het was wel duidelijk dat het niet zo ging zoals gehoopt was. De kooplieden met grote standplaatsen waren toen al vertrokken en "vervangen" voor kooplieden met een kleinere standplaats. Die maakten minder kosten maar ook voor hen bleken de omzetten nog te laag. Dagen met mooi weer zijn bij uitstek dagen waarop markten goed draaien, maar ook toen werd er op de buurtmarkt te weinig verkocht. Ondanks dat besloten de kooplieden toch nog door te gaan, in de hoop dat de komende tijd de omzetten zouden gaan stijgen. De weken na het evaluatiegesprek bleek het aantal bezoekers van de markt echter nog verder terug te lopen."

Juli 2009
"Met de zomer in het zicht zouden de omzetten in de vakantie periode nog meer teruglopen. Uiteindelijk kwamen de kooplieden, die nog doorgegaan waren, dan ook tot de conclusie dat een markt op deze plaats niet haalbaar is en besloten zij er mee te stoppen. De mensen die kwamen kopen op de markt, waren er zeer tevreden over, maar het aantal bezoekers was gewoon niet genoeg. Blijkbaar is een handtekening zetten makkelijker dan daadwerkelijk langs de markt gaan."

Buurtbewoonster en opbouwwerker Tukkie Tuk:
"Ik ben bijna alle keren op de markt geweest, het was altijd erg gezellig. Maar je zag wel dat het er te rustig was. Er werd net een zak aardappelen en wat bloemen verkocht. Okee, dat is wat overdreven, maar de ondernemers konden er niet hun brood mee verdienen. De gemeente heeft zich ingezet, door mee te werken aan een reeks van advertenties en door promotie borden te plaatsen in de buurt. Ook de marktlui hebben veel moeite gedaan met mooie aanbiedingen en foldertjes. Je zag vooral wat oudere bewoners van St. Joseph of omliggende straten langskomen. Dan weer met een kilo appels op de rollator, dan weer met aardappelen om achteraf op het terrasje nog wat te drinken. Heel gezellig! Maar het mocht niet baten. Misschien hadden we de omliggende bedrijven er wat meer bij moeten betrekken, maar dat is achteraf praten. Het was verstandig dat het nu om een proef ging, het is alleen niet geslaagd. En dat is heel jammer."