Dienstenbond CNV

Nieuws

23 juli 2009

Veel vragen bij concentratie ASR

Het voornemen van ASR om zich te concentreren op een locatie in Utrecht is als een bom ingeslagen bij de medewerkers die elders in het land werken, vooral in Woudsend. CNV Dienstenbond wil eerst een antwoord op een hoop vragen die dit voornemen van de hoofddirectie oproepen.

De hoofddirectie zou vóór 1 augustus het nieuwe locatiebeleid bekend maken. Dat het zo drastisch zou uitpakken kon niemand vermoeden. CNV Dienstenbond wil eerst het nut en de noodzaak om alle locaties te sluiten zeer kritisch bekijken. Vooralsnog roept het voornemen (want er is nog geen adviesaanvraag bij de OR en voorlopig ook geen positief advies) alleen maar vragen op:

o Waarom zo'n drastische ingreep en niet een aantal kernlocatie (waaronder
Woudsend) gewoon open houden? Sluiting van locaties en vervolgens nieuwbouw in Utrecht kost namelijk ook heel veel geld; o CNV Dienstenbond wil inzicht in de kostenafweging op de korte en lange termijn;
o Met de huidige techniek maakt het voor heel veel functies in wezen toch niet uit vanuit welke locatie gewerkt wordt? o is er serieus naar alternatieven gekeken, zoals het open houden op huidige locaties van flex- en vergaderfaciliteiten? o Thuiswerken mogelijk maken is een goed idee: maar hoe wordt dit verder ingevuld, wordt het nu echt breed opgezet en kan (bijna) iedereen hier gebruik van maken. De keerzijde is dat het wellicht een verplichting wordt?
o Wat zijn de personele gevolgen van de concentratie bovenop alle bezuinigingen die nu al plaatsvinden?
o Welk Sociaal Plan gaat gelden: het huidige loopt immers eind 2010 af.
o Moeten er aanvullende regelingen komen (i.v.m. toename van reistijd en reiskosten);
o ASR is in handen van de Staat. Schept dit niet een bijzondere verantwoordelijkheid ten aanzien van de werkgelegenheid in Friesland?

Dat dit besluit midden in de vakantietijd bekend wordt gemaakt verdient ook al geen schoonheidsprijs. Veel medewerkers moeten dit op hun vakantieadres te horen krijgen en dat is behoorlijk zuur.

CNV Dienstenbond gaat er de komende tijd alles aan doen om samen met u stap voor stap alle informatie boven tafel te krijgen, naar alternatieven te zoeken en te zorgen dat negatieve sociale gevolgen zoveel mogelijk uit zullen blijven. Dat wordt nog een hele klus en daar hebben wij ook uw ongeorganiseerde collega voor nodig! Deze info versturen wij daarom in tweevoud: een voor u, een voor uw collega! Is het geen tijd om lid te worden van een bond die achter u staat? Op de achterzijde van deze info vindt u alle informatie over het lidmaatschap. Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij bestuurder Bernard Jan de Groot 010-2651111 email
b.degroot@remove-this.cnvdibo.nl.