Politiebond ACP

24 juli 2009

C2000 besproken in landelijk overleg


Donderdag 23 juli was er weer landelijk overleg met de Minister van BZK. Het ging onder andere om het verzoek van de ACP om het onderzoek naar C2000 in te mogen zien.
Tijdens het overleg van gisteren heeft de ACP vragen gesteld over de mogelijke tekortkomingen van het C2000 systeem.

Tijdens het overleg van gisteren heeft de ACP vragen gesteld over de mogelijke tekortkomingen van het C2000 systeem.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) heeft onderzoek gedaan naar het functioneren van C2000 tijdens de ramp met een Turkish Airlines toestel. In verschillende media werd geconcludeerd dat de hulpverleners en politiemensen het systeem niet goed hadden gebruikt. De ACP is daar niet van overtuigd en heeft daarom aan de Minister gevraagd om het rapport en de conclusies in te mogen zien.

Menselijke- of systeemfouten
Tijdens het overleg van gisteren heeft de ACP vragen gesteld over de mogelijke tekortkomingen van het systeem. Kortom: lag het probleem bij het systeem of bij collega's en andere hulpverleners. Om daarop een goed antwoord te kunnen geven is het volgens de Minister nodig het onderzoek van het IOVV te uit te breiden naar de gebruikerskant. Daarnaast, zo gaf de minister aan, loopt ook nog het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de transportveiligheid.

De ACP vindt het belangrijk dat in de onderzoeken duidelijk wordt wat de technische oorzaken zijn en welke problemen er zijn voortgekomen uit het gebruik. De conclusies en de analyses van beide rapporten worden in het najaar in het overleg met de minister verder besproken.
---