Technische Universiteit Eindhoven

Presentatie TU/e-studentenproject Pier van Scheveningen

Geplaatst: 24 juli, 2009

Op de Pier in Scheveningen presenteren vijftig bouwkundestudenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) acht uitgewerkte plannen voor een nieuwe Pier. Het gaat om een fictieve ontwerpopdracht, waarmee de studenten de bachelorfase van de opleiding Bouwkunde afsluiten. De expositie is tot 31 augustus te zien op de Pier.


Bij dergelijke opdrachten aan de TU/e werken studenten in multidisciplinaire teams gedurende tien weken intensief aan een gezamenlijk ontwerp als voorbereiding op de Masterfase. Disciplines die daarbij een rol spelen zijn: stedebouw, architectuur, bouwtechniek, constructie, bouwfysica, uitvoering en vastgoed. De ontwerpopgave haakt meestal in op een actueel thema. Zodoende werken studenten aan opdrachten met een maatschappelijk belang. Wel krijgen de studenten bij dit ontwerp van hun docenten de vrijheid om eigen inzichten in de bouwkundige vakgebieden uit te werken en vanuit de eigen discipline te onderbouwen.

Realiteitswaarde
Voor de realiteitswaarde van de opgave heeft de TU/e de Structuurvisie Den Haag 2020 als vertrekpunt genomen. Met onder andere de ambities dat Scheveningen dé badplaats van Noordwest-Europa wordt met internationale allure en vier seizoenen per jaar aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers. Hierbij is aan de studententeams gevraagd hoe zij denken dat de Pier van Scheveningen er anno 2020 uit zou kunnen zien. Voor de duidelijkheid: het is geen opdracht van de exploitant van de Pier of van de gemeente Den Haag. Een fictieve opdracht dus met als resultaat de visie van bouwkundestudenten op de Pier in het jaar 2020.

Extra randvoorwaarden
Om de ontwerpopgave nog wat meer kleur te geven heeft de TU/e extra voorwaarden gesteld. De disciplines akoestiek en constructie hebben meer uitdaging gekregen door de voorwaarde dat de fictieve Pier geschikt moet zijn voor bijvoorbeeld concerten. De stedebouwkundige diepgang is in de TU/e-opgave vergroot door studenten een kritische analyse van een brede omgeving van de Pier te laten maken met een focus op toegankelijkheid en uitstraling van Scheveningen. De specifieke uitdaging voor de discipline vastgoed bestond uit het onderbouwen van de haalbaarheid van de eigen plannen.

Publieksprijs
Het ontwerp van de studententeams is gepresenteerd in de vorm van verslagen, logboeken, maquettes en tekeningen. Bovendien hebben ze allemaal een presentatie gemaakt ten behoeve van een tentoonstelling. De acht uitgewerkte ontwerpen zijn gekozen uit totaal dertien ontwerpplannen. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun keuze voor het beste ontwerp kenbaar maken en dat levert de Publieksprijs op. Een jury van deskundigen looft drie prijzen uit voor de beste plannen.