Gemeente Dordrecht



----------
24 juli om 11 uur:
Onthulling plaquette Dordtse Synode


----------
Doelstraat/hoek Stek, Dordrecht


----------
Op 24 juli om 11 uur 's ochtends wordt in de Doelstraat, ter hoogte van de hoek met het Stek, een plaquette onthuld die de locatie markeert waar eertijds de Dordtse Synode werd gehouden. De heer Henk Mostert, fractieleider van de Christen Unie en de Staatkundig Gereformeerde Partij van de gemeenteraad van Dordrecht, zal de plaquette officieel onthullen.

De Synode van Dordrecht werd van 13 november 1618 tot 29 mei 1619 gehouden in het gebouw van de kloveniersdoelen. Dat gebouw werd in 1857 afgebroken. Op deze plaats staan nu de gebouwen van de rechtbank. De Synode van Dordrecht was een bijzondere kerkelijke vergadering waar tal van politici, predikanten en professoren uit binnen- en buitenland bijeen waren gekomen om een einde te maken aan een langdurig religieus en politiek conflict in de Nederlandse Republiek. Zij stelden de Dordtse Leerregels vast, die tot op heden gezag hebben in calvinistische kerken over heel de wereld. De synode besloot ook een nieuwe bijbelvertaling te laten maken, die in 1637 gereed kwam. Deze Statenbijbel heeft grote betekenis gehad voor de Nederlandse taal.

Het initiatief voor het plaatsen van deze plaquette komt van de Dordtenaren Prof. Dr. Fred van Lieburg, hoogleraar in de geschiedenis van het protestantisme aan de VU te Amsterdam en de heer Herman van Duinen, bestuurslid van de historische vereniging Oud Dordrecht. Zij benaderden het Centrum Beeldende Kunst met hun voorstel. Het CBK voert het gemeentelijke beleid uit voor kunst in de openbare ruimte en schakelt geregeld kunstenaars en vormgevers in voor blijvende of tijdelijke kunstwerken in de stad. Zoals wel vaker gebeurt bij initiatieven van particulieren heeft het CBK het voorstel overgenomen en laten uitvoeren. Het ontwerp voor de plaquette is van de Dordtse grafisch vormgever Theun Okkerse, een lichtblauw ovaal van geëmailleerd metaal.

Dit jaar wordt de 500ste geboortedag van Johannes Calvijn herdacht. In Dordrecht wordt het Calvijnjaar gevierd met tal van verschillende activiteiten en tentoonstellingen. In het kader van deze viering bedacht Okkerse ook nog een tijdelijke toevoeging aan de plaquette. Tegen de gevel van het gerechtsgebouw wordt een groot doek aangebracht met een afbeelding van de vergadering van de Dordtse Synode.

Het markeren van de plaats waar de Synode plaatsvond past binnen de plannen van de gemeente Dordrecht om de bijzondere rol van de stad in de religiegeschiedenis in herinnering te brengen. De tentoonstelling Calvijn & Wij, de fototentoonstelling Calvijn & Ik, de filmweek over calvinisme, de expositie 'Calvin Me' en de vele congressen en debatten die in het kader van het Calvijnjaar plaatsvonden zijn opgezet als pilotproject om de kansen hiervoor te verkennen.


----------