KNHS


Meydan FEI Nations Cup blijft ook voor Oranje kwartet nog spannend 20 juli 2009
Hickstead springen

ERMELO/HICKSTEAD (KNHS) - Komende vrijdag, 24 juli, staat in het Engelse Hickstead de voorlaatste wedstrijd van de Meydan FEI Nations Cup op het programma. Ondanks de voortreffelijke vierde plaats die het Nederlandse team nu inneemt zijn alleen Frankrijk en de USA er zeker van dat zij volgend jaar weer in deze 'Super League' van de springsport van start mogen gaan. Bijna net zo zeker is het dat Italië, dat nu ver achteraan in het klassement bungelt, zal degraderen.

Het scenario waarin Nederland degradeert is een hoogst onwaarschijnlijk scenario. Groot-Brittannië, nu negende, zou in Hickstead en Dublin moeten winnen en komt dan op 33.5 punten. België staat nu achtste met 16.5 p. zou tweemaal als tweede moeten eindigen en krijgt dan bij haar huidige totaal van 16.5 14 punten erbij en staat dan op 30.5 p. De Zweden, die op 18 punten staan, zouden nog tweemaal op de derde plek moeten eindigen en krijgen dan bij hun huidige 18 punten 12 punten, waardoor zij op 30 punten eindigen. Ierland zou aan twee vierde plaatsen genoeg hebben om Nederland voorbij te steken. De Ieren hebben nu 21.5 p. en krijgen er in dat geval 10 bij, waardoor zij dan op 31.5 p. kunnen eindigen. Duitsland staat nu vijfde met 26 punten en met acht punten erbij gaan ze uitkomen op 34 punten. Nederland staat nu op 27.5 p. en als zij zich - in het slechtste scenario - tot tweemaal toe niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van de landenwedstrijd blijft Nederland op dit totaal van 27.5 p. staan.
Dit zelfde degradatiespook dreigt ook voor Zwitserland, dat nu derde staat met één punt voorsprong op Nederland. Als de Zwitsers de komende twee wedstrijden zonder punten blijven zouden ook zij komend jaar uit deze reeks kunnen vallen.
De USA en Frankrijk zijn de twee enige landen die zeker zijn dat zij niet meer kunnen degraderen. Van de tien landen die in deze reeks van start gaan zijn slechts drie landen in alle acht wedstrijden in alle twee manches van start gegaan. Die landen zijn de USA, Nederland en Duitsland. Frankrijk, Zwitserland en Ierland hebben in één wedstrijd hun equipe niet in actie gezien in de tweede ronde en eveneens drie landen - Zweden, België en Groot-Brittannië - overkwam dat tweemaal. Alleen Italië zag zijn team drie keer niet terug in de tweede manche. Nederland heeft in de komende twee wedstrijden minimaal drie punten nodig om er zeker van te zijn ook in 2010 deel uit te maken van de groep landen die in deze prestigieuze reeks van start mag gaan.

Bondscoach Rob Ehrens gaat met een team naar Hickstead waarin een mengeling van jeugd en ervaring is samengebracht. Jur Vrieling (Holwierde), afgelopen uiterst succesvol in Falsterbö, gaat van start met de hengst VDL Oramé. Leon Thijssen (Baarlo) bewees wederom in Falsterbö dat hij met Olaf met de besten van de wereld mee kan komen. Harrie Smolders (Hooge Mierde) gaat naar Hickstead met Exquis Oliver Q en ook deze combinatie heeft meerder malen laten zien dat de zwaarste parcoursen geen probleem hoeven op te leveren. De jeugdige inbreng is afkomstig van Piet Raijmakers jr. (Asten), die Van Schijndel's Rascin gaat uitbrengen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.hickstead.co.uk

Tussenstand Meydan FEI Nations Cup, na 6 wedstrijden:


1) Frankrijk: 36,5

2) USA: 36

3) Zwitserland: 28,5

4) Nederland: 27,5

5) Duitsland: 26

6) Ierland: 21,5

7) Zweden: 18

8) België: 16,5

9) Groot-Brittannië: 13,5

10) Italië: 4

De kalender voor de Meydan FEI Nations Cup 2009 is als volgt:

Hickstead, Engeland: 23 26 juli
Dublin, Ierland: 5 9 augustus

Foto Hickstead door: www.melissen.net