Gemeente Oldebroek


Bouw gaat door in Oldebroek West II

Bestemmingsplan Oldebroek West II onherroepelijk

Op woensdag 22 juli heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan over de ingestelde beroepen tegen het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten op het bestemmingsplan Oldebroek West II.

De Raad van State kon zich in geen enkel beroep vinden. Wel wordt één beroep op een puur juridisch argument gegrond verklaard, maar de Raad van State gebruikt zijn bevoegdheden gebruikt om te bepalen dat het gegronde verklaarde beroep geen gevolgen heeft voor het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan Oldebroek West II is daarmee onherroepelijk en de woonwijk kan worden gerealiseerd.

Waar gaat het om? Op het punt van luchtkwaliteit is in oktober van 2007 een wetswijziging doorgevoerd. Het Besluit Luchtkwaliteit is vervangen door de luchtkwaliteitseisen in de Wet Milieubeheer. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan in de raad van de gemeente Oldebroek in december 2007 is per ongeluk aan het oude Besluit getoetst. Ook bij het goedkeuringsbesluit door Gedeputeerde Staten is deze fout gemaakt. De Raad van State constateert ook dat het uitgevoerde onderzoek over de luchtkwaliteit wel goed is uitgevoerd. De Raad van State stelt verder vast dat de grenswaarden luchtkwaliteit in de Wet milieubeheer niet worden overschreden. Deze grenswaarden zijn gelijk aan de grenswaarden van het oude Besluit. Op basis hiervan trekt de Raad van State de conclusie dat weliswaar aan het verkeerde besluit is getoetst, maar dat dit geen gevolgen heeft voor de inhoud en de werking van het bestemmingsplan.