Beslissingen van de Vlaamse Regering

24/07/2009 14:31

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van het decreet over de Geografische Data-Infrastructuur Vlaanderen (GDI-decreet) en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit goed dat de samenstelling en de werking van de Stuurgroep GDI-Vlaanderen en GDI-raad regelt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Zetelakkoord tussen België en het secretariaat van de Regionale Samenwerkingsraad . Die raad ondersteunt het Samenwerkingsproces voor Zuidoost-Europa . Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met de overeenkomst tussen België en Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Servië en de United Nations Interim Administration Mission in Kosovo in naam van Kosovo in overeenstemming met resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad, over de voorrechten en immuniteiten van het secretariaat van de Centraal-Europese Vrijhandelsovereenkomst . Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent voor 2009 een subsidie van 300.000 euro toe aan de vzw Unizo Internationaal in Brussel, als tegemoetkoming in de kosten van het project 'Go North - Helpdesk Import Vlaanderen' . Ze keurt daarvoor ook de beheersovereenkomst 2009 goed. Het project Go North ging eind 2006 van start en wil een Vlaams - Zuidelijk Afrikaans ondernemersplatform creëren dat invoerbevorderende initiatieven opbouwt en ondersteunt voor groei-kmo's met exportpotentieel uit Malawi, Mozambique, Zuid-Afrika en Vlaanderen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering verleent eervol ontslag aan Tim Hermans als regeringsafgevaardigde bij Flanders Investment & Trade en benoemt Christine Faes als regeringsafgevaardigde bij Flanders Investment & Trade .

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed tot organisatie van de kabinetten . Het vormt de regelgevende grondslag voor het personeelskader . Daarin wordt bepaald hoeveel stafleden, uitvoerende en aanvullende personeelsleden op een kabinet worden tewerkgesteld. In het Regeerakkoord werd een maximum van 288 voltijdse eenheden vooropgesteld.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt haar vertegenwoordiging goed in syndicale overleg- en onderhandelingsorganen .

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege

In het kader van het decreet over de gebruikerscompensatie bij bestemmingswijzigingen, overdrukken en erfdienstbaarheden tot openbaar nut en na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit dat het kader vaststelt voor de gebruikerscompensatie . Zo worden de regels voor de berekening van de compensatie bepaald en de aanvraagprocedure uitgewerkt. De procedure voor het aanvragen en toekennen van de gebruikerscompensatie zal na twee jaar worden geëvalueerd.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Jo Vandeurzen , minister Philippe Muyters, minister Joke Schauvliege en minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering bekrachtigt haar beslissing van 15 mei 2009 en daarmee de definitieve goedkeuring van het ontwerpdecreet dat instemt met het verdrag van de Raad van Europa over de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik . Het verdrag wil de seksuele uitbuiting en het seksueel misbruik van kinderen voorkomen en bestrijden; de rechten van de kinderen die er het slachtoffer van geworden zijn, beschermen; en nationale en internationale samenwerking bevorderen in de strijd tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

In uitvoering van het Woonzorgdecreet hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering bekrachtigt haar beslissing van 29 mei 2009 over de principiële goedkeuring van de gezondheidsdoelstellingen en het actieplan voeding en beweging 2009-2015 . Het actieplan beoogt het realiseren van gezondheidswinst op bevolkingsniveau door een stijging van het aantal mensen dat voldoende fysiek actief is, evenwichtig eet en een gezond gewicht nastreeft. Het plan wordt voorgelegd aan de Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van de tweede maritieme toegang tot de Waaslandhaven neemt de Vlaamse Regering kennis van de resultaten van de plan-MER, de project-MER en de maatschappelijke kosten-batenanalyse. Op basis daarvan, en omdat er geen minder schadelijke redelijke alternatieven zijn, kiest ze voor de diepe sluisvariant als een tweede maritieme toegang tot de Waaslandhaven en voor een aantal compensatiezones. Het betreft een project met dwingende redenen van groot openbaar belang, waarvoor projectgerelateerde, compenserende maatregelen worden uitgebouwd.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Philippe Muyters

In het kader van het DBFM-project Brabo 1 keurt de Vlaamse Regering principieel het ontwerp van decretale machtiging goed tot toekenning van de vreemd vermogensgarantie voor de DBFM-vennootschap. Over dit ontwerp wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Philippe Muyters

In het kader van bepaalde Vlaamse pps-projecten van De Lijn keurt de Vlaamse Regering het uitvoeringsbesluit goed over de herfinancieringsgarantie en de doorbetalingsverbintenis rond beschikbaarheidsvergoedingen en beëindigingsvergoedingen . Ze machtigt tegelijk het Agentschap Wegen en Verkeer om uitvoering te geven aan de beslissing in het kader van contractsluiting en Financial Close van het project Brabo 1.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering keurt een herverdelingsbesluit goed ten behoeve van het Agentschap Wonen-Vlaanderen om in 2009 te kunnen voldoen aan de bijkomende personeelsbehoefte als gevolg van de door de regering besliste nieuwe beleidsinitiatieven.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een aantal besluiten goed. Die betreffen onder meer de aanwijzing van de werken, handelingen of wijzigingen van algemeen belang en de regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester; de regeling van sommige onderdelen van de administratieve beroepsprocedure voor stedenbouwkundige of verkavelingsvergunningen en de declaratieve attestering van het bestaan, het niet-bestaan en het verval van het woonrecht.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hoogspanningslijn Lillo-Zandvliet'. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Op 3 juli 2009 besliste de Vlaamse Regering tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gebied voor stedelijke activiteiten omgeving Sportpaleis Antwerpen'. Omdat dit gebeurde in een periode van lopende zaken en om juridische betwisting te vermijden, trekt de Vlaamse Regering deze beslissing in en beslist ze opnieuw tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gebied voor stedelijke activiteiten omgeving Sportpaleis Antwerpen'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Raad voor vergunningsbetwistingen is ingesteld door het decreet op het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid. De raadsleden worden door de Vlaamse Regering benoemd voor het leven, na een uitgebreide procedure. De Vlaamse Regering benoemt nu Eddy Storms, Hilde Lievens, Filip Van Acker en Anne Mie Draye tot raadsleden in de Raad voor vergunningsbetwistingen .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de uitbetaling van 9,6 miljoen euro voor het pensioenfonds van de VRT lastens het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De onteigening ten algemene nutte, het recht van voorkoop, de aankoopplicht en de vergoedingsplicht zijn een aantal instrumenten uit het decreet Integraal Waterbeleid . Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief een besluit goed dat hieraan uitvoering geeft. Algemeen voorziet het decreet dat het Vlaamse Gewest kan onteigenen, het recht van voorkoop uitoefent en gehouden is tot de aankoop- en vergoedingsplicht. De eigenaar van een onroerend goed dat geheel of gedeeltelijk gelegen is binnen een overstromingsgebied of oeverzone kan binnen een bepaalde periode een gedwongen aankoop door de initiatiefnemer van het onroerend goed eisen. In dit besluit wordt ook de wijze van berekening van deze vergoeding vastgesteld.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Jan Verheeke, adviseur bij de Strategische Adviesraad MiNa-raad , wordt aangeduid als vervanger van de secretaris van de SAR MiNa-raad tot het ogenblik dat de secretaris wordt aangesteld.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed tot aanwijzing van de (plaatsvervangende) leden en onafhankelijke deskundigen van de strategische adviesraad Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen .

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit tot vaststelling van de vorm van de diploma's en de inhoud van het bijhorend diplomasupplement uitgereikt door de instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. Bedoeling is het diplomasupplement conform te maken met de toepasselijke bepalingen in de 'Criteria and Procedures for Verification of Framework Compatibility' van het Bologna proces.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering beslist tot tijdelijke erkenning van de master-na-masteropleiding in de internationale betrekkingen en de diplomatie van de Universiteit Antwerpen voor een periode van twee academiejaren .

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen met de sociale partners wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de regeling van een aantal aangelegenheden voor de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie in uitvoering van het decreet over het volwassenenonderwijs. Het gaat onder meer om een aantal technische wijzigingen, over de aanwending van leraarsuren/VTE voor de aanwerving van voordrachtgevers, de berekening van de jaarlijkse puntenenveloppe en de werkingstoelage voor de Centra voor Basiseducatie; en de vastlegging van het mechanisme voor de begrenzing van de groei van leraarsuren, VTE, punten en werkingsmiddelen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

In het kader van de afspraken uit cao VIII met betrekking tot het in aanmerking nemen van welbepaalde diensten bij de berekening van geldelijke anciënniteit keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een wijziging goed van een koninklijk besluit. Het gaat om de aanpassing van de bezoldigingsregeling van het administratief personeel, het meesters-, vak- en dienstpersoneel van de rijksinrichtingen voor kleuteronderwijs, voor lager, buitengewoon, middelbaar, technisch, kunst- en normaalonderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet

In het kader van het decreet over het secundair na secundair onderwijs en het hoger beroepsonderwijs wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel een aantal besluiten over het secundair onderwijs . Het betreft concreet beslissingen rond de omschakeling van de driejarige opleiding verpleegkunde van de vierde graad beroepssecundair onderwijs naar het hoger beroepsonderwijs, kwalificatieniveau 5, en van alle specialisatiejaren van de derde graad technisch en kunstsecundair onderwijs naar opleidingen secundair na secundair van diezelfde graad. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

In uitvoering van cao IV hecht de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de terbeschikingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden voor de personeelsleden van het onderwijs . Het regelt deze vorm van verlof voor de vastbenoemde en tijdelijke personeelsleden . Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Om een contractueel personeelslid dat is aangesteld als coördinator van de deskundigen van de lokale overlegplatforms beter te kunnen bezoldigen, wordt een bijkomende verloning ingevolge een niet-verworven salarisschaal toegekend. Hiervoor wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de salarisschalen van bepaalde personeelsleden in het onderwijs, het besluit met geldelijke en adminstratieve bepalingen voor contractuele personeelsleden in het onderwijs betaald door de Vlaamse Gemeenschap en het besluit over de toekenning van een bepaalde niet-verworven salarisschaal aan sommige personeelsleden van het onderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de geldelijke bepalingen voor de personeelsleden in de Centra voor Basiseducatie . Het besluit wijzigt twee vroegere koninklijke besluiten over de bezoldiging van onderwijzend personeel en regelt de bezoldigingsregeling in de sector basiseducatie. Daarnaast legt het besluit ook vast welke diensten, gepresteerd door personeelsleden in de sector basiseducatie, in aanmerking komen voor geldelijke anciënniteit in andere onderwijsniveaus.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Een evaluatie van tijdelijke projecten die kunstopleidingen voorzien voor leerlingen met speciale noden bracht aan het licht dat de doelstellingen en de manier waarop de opleiding vorm krijgt, verschillen per academie. Die verschillende benaderingswijzen gaan soms gepaard met een wisselend kwaliteitsniveau. Werkgroepen waarin directies en leerkrachten expertise kunnen uitwisselen, kunnen de verschillende projecten beter op elkaar afstemmen en de kwaliteit verhogen. De Vlaamse Regering beslist daarom, na advies van de Raad van State, definitief tot oprichting van de werkgroepen 'leerlingen met speciale noden in het deeltijds kunstonderwijs' en 'afstemming tijdelijke projecten kunstinitiatie voor kansarme en/of allochtone minderjarigen en muzische vorming' .

Op voorstel van minister Pascal Smet

Volgens het decreet volwassenenonderwijs mogen de Centra voor Basiseducatie en de Centra voor Volwassenenonderwijs in hun opleidingsaanbod enkel opleidingsprofielen hanteren die zijn goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Deze hecht daarom nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan twee nieuwe opleidingsprofielen voor de studiegebieden mechanica-elektriciteit, namelijk computeroperator en netwerktechnicus, en voor het studiegebied textiel in het secundair volwassenenonderwijs. Daarnaast wijzigt de Vlaamse Regering definitief de regelgeving rond de modulaire structuur van de leergebieden van de basiseducatie en de studiegebieden personenzorg en Nederlands tweede taal van het secundair volwassenenonderwijs, evenals de regelgeving rond de studiebekrachtiging in het volwassenenonderwijs en de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs. Daarnaast beslist ze ook tot bepaalde afwijkingen van het minimale aantal lestijden voor het studiegebied talen richtgraad 1 en 2 in het secundair volwassenenonderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering kent bijna 200.000 euro subsidie toe aan de vzw Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleiding (SNPB) met betrekking tot de implementatie van kwaliteitsvol e-leren en gecombineerd leren in het volwassenenonderwijs en in de opleidingen van VDAB en SYNTRA .

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering bekrachtigt het werkingsreglement en het reglement over de bemiddelingsprocedure van het Vlaams Onderhandelingscomité voor de basiseducatie .

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen met de sociale partners wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar besluit over de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, reaffectatie, wedertewerkstelling en toekenning van wachtgeld of wachtgeldtoelage. Het gaat om wijzigingen met betrekking tot de invoering van de globale puntenenveloppe in het secundair onderwijs en de invoering van het hoger beroepsonderwijs, opleiding verpleegkunde in het secundair onderwijs; de mogelijkheid tot toewijzing van een andere functie in het kader van reïntegratie bij arbeidsongeschiktheid en een reeks technische wijzigingen . Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen met de sociale partners en na advies van de Raad van State actualiseert de Vlaamse Regering definitief de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen en de bezoldigingsregeling in het (buiten)gewoon (basis)onderwijs en in de Centra voor Leerlingenbegeleiding . Het gaat onder meer om het toevoegen van extra diploma's als gevolg van naamswijzigingen, het gelijktrekken van de onderwijsbevoegdheid van sommige diploma's over de verschillende onderwijsniveaus, de toevoeging van vergeten diploma's en aanpassingen aan de BBB-structuur.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel