Gemeente Vlaardingen


Zelfstandig ondernemer pleegt bijstandsfraude

24 juli 2009

Een 59-jarige inwoner van Vlaardingen heeft in 2005 en 2006 gewerkt als zelfstandig ondernemer buiten Vlaardingen, terwijl hij in die jaren een bijstandsuitkering ontving van de gemeente. De man verzweeg zijn werkzaamheden en inkomsten. Dit benadeelde de gemeente voor ruim 33.000 euro. De gemeente heeft proces-verbaal opgemaakt en vordert de ten onrechte verstrekte uitkering van de Vlaardinger terug.

De bijstandsfraude is aan het licht gekomen door onderzoek van de sociale recherche van de afdeling Sociale Zaken en Werk. Het Openbaar Ministerie neemt binnenkort een beslissing over eventuele strafrechtelijke vervolging.

Controle
De gemeente onderzoekt op diverse manieren of een bijstandsuitkering terecht is, bijvoorbeeld door het doen van huisbezoeken en het koppelen van bestanden. Wanneer blijkt dat mensen ten onrechte een (te hoge) uitkering hebben ontvangen, moeten zij het geld terugbetalen. Ook kan de gemeente besluiten tot een strafkorting op de uitkering en tot het doen van aangifte bij het Openbaar Ministerie.