Gemeente Heerhugowaard


Supermarkten op zondag open

Gemeente Heerhugowaard geeft Albert Heijn en DekaMarkt, beide gevestigd in Middenwaard, toestemming op alle zondagen open te mogen zijn van 16.00 uur tot 22.00 uur. Deze ontheffing gaat in op 26 juli 2009.

In de Winkeltijdenwet is bepaald dat iedere gemeente één ontheffing mag geven per 15.000 inwoners van de stad. Het gemeentebestuur van Heerhugowaard wil deze extra faciliteit graag aan de inwoners bieden.

Heerhugowaard heeft volgens de landelijke wetgeving dus recht op drie zondagwinkels, maar de plaatselijke regelgeving staat er maximaal twee toe. Na de zomervakantie wordt uitbreiding van twee naar drie aan de gemeenteraad voorgelegd.
Drie winkels hadden zich ook aangemeld om op zondag open te gaan. Loting bepaalde dat Albert Heijn en DekaMarkt nu op zondag open mogen gaan.

De ontheffing wordt onder voorwaarden verleend. De gemeente mag de ontheffing intrekken als de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

Omdat er binnen Heerhugowaard nog niet eerder zoân ontheffing is verleend, geldt deze voor twee jaar. Na deze periode evalueert de gemeente of een dergelijke ontheffing weer wordt verleend.

Albert Heijn gaat voor het eerst op zondag open op 26 juli. DekaMarkt op 30 augustus.