Gemeente Berkelland

Achterhoek Spektakel Toer in juli naar Borculo!

De Achterhoek Spektakel Toer editie 2009 komt op zondag 26 juli 2009 naar Borculo.
De andere plaatsen in de toer zijn: 19 juli 's Heerenberg, 2 augustus Wehl, 9 augustus Zutphen
(half december definitief) en 16 augustus Ulft.

Editie 2007 startte in Eibergen
Vorig jaar, op 8 juli 2007, startte de Achterhoek Spektakeltoer in de gemeente Berkelland. Eibergen werd als eerste etappeplaats aangedaan. Van twaalf uur 's middags tot twaalf uur 's nachts waren er meer dan vijftig voorstellingen op meer dan tien podia en speelplekken verspreid door het centrum. Duizenden inwoners en toeristen genoten van de acrobatische hoogstandjes, de opzwepende muziek, het spectaculaire straattheater, de verrassende kunst, enzovoort, enzovoort. Ook de kleintjes werden kostelijk vermaakt in het openluchttheater, waar een speciaal kinderpodium was opgezet.

Welkome aanvulling
De AST, die reeds drie eerdere edities beleefde, heeft zich laten zien als een zeer welkome aanvulling op het Achterhoekse culturele leven. Het voor iedereen gratis toegankelijke straattheater-en muziekfestival werd ieder jaar weer door meer bezoekers bezocht. Gasten en regiobewoners waren unaniem zeer lovend over de professionaliteit, de variatie, de originaliteit en opvallende gemoedelijkheid. Het is de bezoekers en de uitvoerende artiesten, de overheden en de organisatie steeds weer gelukt samen een bijzondere atmosfeer op te bouwen, die zeer specifiek is te noemen.

Plaatselijke koren en orkesten
Voor 2009 zullen weer muzikanten en acrobaten, toneelspelers en jongleurs, dichters en schilders, dansers en clowns uit heel de wereld optreden. Ook zal weer medewerking worden gevraagd aan plaatselijke koren en orkesten, toneelverenigingen en kunstenaarskringen, zodat cultuur van ver weg zich kan vermengen met de cultuur van dichtbij. Voor nadere informatie hierover kunt u contact opnemen met de heer W. Hendrikse, contactfunctionaris in de Gemeentewinkel, telefoon 0545-250 517 of w.hendrikse@gemeenteberkelland.nl. Tijdens iedere etappedag zal een programma geboden worden met meer dan vijftig grotere of kleinere voorstellingen. Dat kan gebeuren op pleinen en straten, maar even zo goed in kerken, kapellen op privé-tuinen. De Stichting Achterhoek Spektakel stelt zich o.a. ten doel bijzondere cultuur dicht bij de mensen te brengen en dat op plekken, die ook bijzonder zijn.

Landelijke publiekstrekker
Het rondtrekkend muziek- en theaterfestival wordt georganiseerd door de Stichting Achterhoek Spektakeltoer. Dankzij subsidie van onder meer de regio Achterhoek en de provincie Gelderland is het evenement gratis toegankelijk. Het is de bedoeling dat de Achterhoek Spektakeltoer in de komende jaren, net zoals bijvoorbeeld de Nationale Jammarkt in Neede, uitgroeit tot een landelijke publiekstrekker die het toerisme in de Achterhoek flink stimuleert.