Ingezonden persbericht


13 juli 2009

Primeur Nieuw Land: Vertoning unieke zwijgende film uit 1915

Lelystad- Op zondag 26 juli vertoont Nieuw Land in samenwerking met Cine Utopia de zwijgende film 'Het wrak in de Noordzee'. Dit is de eerste keer dat een zwijgende film in Lelystad wordt vertoond. De film laat het dramatische liefdesleven zien van Marie, die haar ware liefde verliest bij een schipbreuk. De filmvertoning maakt deel uit van het activiteitenprogramma van Vergane Schepen, de nieuwe vaste tentoonstelling over scheepsarcheologie bij Nieuw Land.

De in 1915 gemaakte film 'Het wrak in de Noordzee' is uniek in zijn soort: de hele film werd opgenomen op lokatie, namelijk in Scheveningen. Ook werden door regisseur Theo Frenkel de voor die tijd nieuwste trucs uit de filmindustrie toegepast. 'Het wrak in de Noordzee' sluit aan bij de tentoonstelling Vergane Schepen. Honderden schepen zijn, veelal met man en muis, vergaan in de soms woeste Zuiderzee. Met het droogleggen van Flevoland werd de provincie dan ook één van de grootste 'droge' scheepskerkhoven ter wereld. De tentoonstelling geeft een beeld over de scheepsarcheologie van Flevoland, met de ventjager, het wrak van een vistransportschip dat begin 18e eeuw voer op de Zuiderzee, als middelpunt.

Bezoekers voor 'Het wrak van de Noordzee' zijn vanaf 14.00 uur welkom. Om 14.15 uur wordt de film gestart. Na afloop van de film, rond 15.30 uur is er mogelijkheid om na te praten en eventuele vragen over de film te stellen. Ook is er gelegenheid om Vergane Schepen te bezichtigen. De entree voor de film is gratis, net als het kopje koffie of thee na afloop van de film. U betaalt alleen de toegang van het museum.

Meer informatie over Nieuw Land kunt u vinden op: www.nieuwlanderfgoed.nl. Wilt u meer weten over wrakken die in Flevoland zijn vergaan? Kijkt u dan op www.verganeschepen.nl.

Informatie over Cine Utopia kunt u vinden op: http://www.cine-utopia.nl.

-----------------------