Ingezonden persbericht


Zondag 26 juli, 15.30 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / Donateurs-CJP: 12 euro

James Lisney

De laatste piano-sonates van Schubert, Beethoven en Haydn

James Lisney is een van de meest vooraanstaande pianisten in het Verenigd Koninkrijk, die nu ook voet aan de grond begint te krijgen in Nederland, gelet op zijn optreden in het Concertgebouw komende herfst en nu, zomaar midden in de zomer in Veere. Zijn pianistische virtuositeit in combinatie met zijn muzikale integriteit hebben zich in het bijzonder op Schubert geconcentreerd: Lisney kan als een van de beste interpreten van diens muziek beschouwd worden. Het is dan ook niet verrassend dat hij recentelijk naam maakte met een innovatieve Schubertreise-serie in het Londense South Bank-theater. In deze serie gaf hij de Schubert-sonates diepgang door ze in samenhang met andere componisten te spelen, die een grote invloed op Schubert hadden, zoals Beethoven en Haydn. Zo ook in Veere.

De pers schreef o.a. het volgende over hem: 'I have nothing but praise for James Lisney`s piano playing; he combines velvet touch and wide range of colour with complete understanding of phrasing and dynamic shading. This is someone who can really give the mechanical box of wires and wood a singing soul.' (The Telegraph).

Zondag 2 augustus, 15.30 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere

Entree: 20 euro / Donateurs-CJP: 15 euro

JeugdOrkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel

Met Quirine Viersen (cello)

Werk van Elgar, Strawinsky en Ter Veldhuis

Een van de beste jeugdorkesten in Nederland is het JeugdOrkest Nederland (JON) onder leiding van Jurjen Hempel. Dit is geen bevlogen amateurisme, integendeel, dit is het samengaan van jong talent, strenge audities en zware repetities, jeugdig professionalisme dus en zeer zeker bevlogen. Met een topdirigent als Jurjen Hempel, een topsoliste als celliste Quirine Viersen en een topprogramma als het onderhavige is het concert op de 2e augustus een niet te missen aangelegenheid. Met name het samengaan van het klassieke cello-concert van Elgar, de moderne klassieker Petrouchka van Strawinsky en een nieuw werk van Jacob ter Verldhuis, 'La Lucerna de Mondo' is een gouden greep.