VPRO

Zomergasten 2009

Van 26 juli tot en met 30 augustus zal presentatrice Margriet van der Linden de volgende Zomergasten ontvangen:



Zondag 26 juli: Viktor & Rolf
Viktor Horsting (Geldrop 1969) en Rolf Snoeren (Dongen 1969) ontmoetten elkaar op de kunstacademie in Arnhem, waar hun samenwerking begon. Na hun afstuderen in 1992 vertrokken ze samen naa r Parijs en een jaar later ontvingen ze drie eerste prijzen tijdens de Salon Européen des Jeunes Stylistes. Al jaren staan ze aan de top van de internationale modewereld. Het werk van Viktor & Rolf is niet alleen te zien op de catwalks, ook in de kunstwereld maakt het duo al jaren furore. In 2008 was in de Barbican Gallery in Londen de overzichtstentoonstelling The House of Viktor & RolfFlowerbomb (2004), de mannengeur Antidote (2006) en Eau Mega (2009). Voor Der Freischütz, een opera in de regie van de Amerikaanse avant-garde theatermaker Robert Wilson, ontwierpen Viktor & Rolf recentelijk de kostuums. te zien, die vervolgens naar het Centraal Museum in Utrecht reisde. Het duo creëerde drie parfums.

Zondag 2 augustus: Prem Radhakishun
Prem Radhakishu n (Paramaribo 1962) groeide op in Suriname, waar hij al op jonge leeftijd programma's maakte voor het door zijn ouders opgerichte radiostation Radika. Vanwege kritische berichtgeving over de regering van Desi Bouterse moest hij in 1983 naar Nederland vluchten. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en begon een carrière als advocaat. Radhakishun is vooral bekend door zijn programma Premtime, over de multiculturele samenleving. Zijn aanpak leidt vaak tot debat, zoals zijn meest recente serie De school van Prem waarin hij leerlingen met een leerachterstand klaarstoomde voor de Cito-toets.

Zondag 9 augustus: Trudy Dehue
Trudy Dehue (Den Bosch 1951) is hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze studeerde af in de psychologie (1983) en de filosofie (1985) en promoveerde in 1990 cum laude met De regels van het vak (Van Gennep 1990). Dehue won onlangs de NWO Eureka Boekenprijs 2009 voor haar boek De depressie-epidemie (Augustus, 2008). In dit boek analyseert ze hoe het mogelijk is dat met name in welvarende landen steeds meer mensen lijden aan depressie. Daarnaast gaat Dehue in op de invloed van de farmaceutische industrie op de samenleving.

Zondag 16 augustus: Carice van Houten
Actrice Carice van Houten (Leiderdorp 1976) studeerde aan d e Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Zij brak door bij een groter publiek met haar rol in de telefilm Suzy Q (1999), geregisseerd door Martin Koolhoven, waarvoor ze een Gouden Kalf ontving. In 2000 sloot Van Houten zich aan bij het Noord Nederlands Toneel en speelde ze de rol van Polly in de Driestuiversopera van Bertold Brecht. Hierna had ze hoofdrollen in verschillende films waaronder Minoes (2001), Zwartboek (2006) en Alles is Liefde (2007). Inmiddels wordt zij ook gevraagd voor internationale filmproducties zoals Dorothy Mills (2008) en Valkyrie (2008) met Tom Cruise. Op dit moment werkt ze aan de verfilming van Kluuns boek Komt een vrouw bij de dokter.

Zondag 23 augustus: Alexander Pechtold
Alexander Pechtold (Delft 1965) is polit iek leider van D66. Sinds 2006 is hij lid van de Tweede Kamer. Na een studie kunstgeschiedenis werkte hij van 1992 tot 1997 als veilingmeester bij Van Stockum's Veilingen. Hij was al op jonge leeftijd politiek actief, werd wethouder in Leiden van 1997 tot 2003 en van 2003 tot 2005 burgemeester van Wageningen. In 2005 volgde hij zijn partijgenoot Thom de Graaf op als minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het Kabinet-Balkenende II. Onder zijn leiding is D66 bezig met een opmerkelijke comeback. Pechtold wordt gezien als dé oppositieleider van het huidige kabinet.

Zondag 30 augustus: Jaap van Zweden
De laatste Zomergast van dit seizoen is dirigent Jaap van Zweden (Amsterdam 1960). Op jo nge leeftijd begon hij met vioolspelen, won het Oskar Back Concours voor jonge violisten op zestienjarige leeftijd en studeerde verder aan de beroemde Juilliard School of Music in New York. Op negentienjarige leeftijd werd Van Zweden de jongste concertmeester ooit bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij werkte in die periode onder andere met de dirigenten Bernard Haitink, Leonard Bernstein en Riccardo Chailly. In 1995 koos Van Zweden voor het dirigentschap en werd hij chef-dirigent van het Orkest van het Oosten in Enschede. Momenteel is hij is chef-dirigent en artistiek leider van het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Filharmonie, chef-dirigent van de Filharmonie (Antwerpen) en maakt hij furore in de Verenigde Staten als chef-dirigent en muzikaal directeur bij het Dallas Symphony Orchestra.