VPRO

OVT

26 July, 2009
10:00 tot 12:00

O.V.T. is een programma met historische achtergronden bij de actualiteit. Een magazine met discussies, reportages, columns, ooggetuigenverslagen en boekbesprekingen; én met, tussen half twaalf en twaalf uur, in Het Spoor Terug, de historische radiodocumentaire. Daarnaast is OVT een belangrijk onderdeel van de afdeling geschiedenis, waarin nauw samengewerkt wordt met Andere Tijden en /Geschiedenis, maar ook met incidentele projecten, zoals In Europa en het Verleden van Nederland.

Op 25 juli 1968 verschijnt de encycliek Humanae Vitae van Paus Paulus VI die daarin alle mechanische en chemische middelen tot geboortebeperking beperkt. Ton van Schaik over die encycliek.

Dan: Hoe God uit de muziek verdween. Tien eeuwen luisteren naar geschiedenis, van Gregorius I tot Schönberg. Een negendelige zomerserie. Deel 4: Aan God alleen de eer. Johan Sebastian Bach. Gasten: dirigent en organist Ton Koopman en vaste deskundige muziekwetenschapper en componist Leo Samama. Samenstelling: Michal Citroen en Jos Palm

In het tweede uur: Negen historici bespreken een episode in de vaderlandse geschiedenis die met raadsels omgeven is, omdat er nooit iets over is opgetekend, of omdat een bron voor altijd verloren is gegaan. Deelnemers reizen af naar de relevante dag en plek in het verleden en bij terugkomst doen ze verslag van wat ze hebben gezien. Afl. 4 Jaap de Moor: Nederlandse militairen nemen een tas met geheime documenten in beslag, Batavia 1945

Om 11.15 in Het Spoor terug: De Moedernegotie , een serie van acht documentaires over de Nederlandse handel op de Oostzeelanden tijdens de Gouden Eeuw. Afl. 3: De Moedernegotie: De Noordduitse Oostzeesteden (Lübeck, Wismar, Rostock, Stralsund). Hans Olink bezoekt met historica Anke Greve de Noordduitse steden Lübeck, Wismar, Rostock en Stralsund. Samenstelling: Hans Olink en Anke Greve. (herh. 1997)

Uitzending: zondag 26 juli, ca. 10.00-12.00 uur, Radio 1