LLiNK

Rotterdam, 25 juni 2009

-PERSBERICHT-

NieuwsLLiNK stuurt bekende journalisten naar media over de hele wereld

Vanaf 26 juli is op Nederland 2 bij LLiNK het tweede seizoen van NieuwsLLiNK te zien. Hierin gaan bekende Nederlandse journalisten werken voor een krant, magazine, televisie- of radiostation ergens op de wereld. Gerenommeerde journalisten en programmamakers als Hans Laroes, Harmke Pijpers en Bert van der Veer ervaren in NieuwsLLiNK hoe elders met nieuws wordt omgesprongen en hoe het medialandschap is ingericht. In de achtdelige serie werkt elke aflevering een journalist vijf dagen lang intensief samen met journalisten in het buitenland. Zo ervaren ze wat de werkomstandigheden elders zijn, wat men daar 'nieuws' vindt en krijgen ze een journalistieke spiegel voorgehouden; hoe functioneren ze in een onbekende omgeving buiten het vrije en veilige Nederlandse medialandschap?

Zo gaat hoofdredacteur van het NOS Journaal, Hans Laroes, naar CCTV News Channel, hét nieuwskanaal voor ruim een miljard Chinezen. Welke rol heeft CCTV bij de opbouw van het moderne China, wat is de relatie met de communistische partij? En bovenal: hoe kijkt China naar de wereld?

Mediadeskundige Bert van der Veer kan op het hoogtepunt van de controverse rond premier Silvio Berlusconi met kritische blik meelopen bij een aantal prominente talkshows van Italië. Berlusconi was met zijn eigen bedrijf Mediaset al enorme machtig, maar na zijn aantreden als eerste minister verwierf hij indirect ook de macht over de staatstelevisie RAI en controleert nu 85 procent van de media. Hoe werkt dit door bij de belangrijkste talkshows op de zenders van RAI 1, 2 en 3?

Haar felle lippenstift en uitbundige kleding maken Harmke Pijpers tot één van de meest opvallende verschijningen van medialand. Maar hoe zal zij afsteken tegen de achtergrond van de eindeloze flatgebouwen in de grauwe buitenwijken van Parijs? Hoe gaat zij om met een nieuw medium als Bondy Blog, een website waarop jongeren uit de banlieues verslag doen van hun leven?

Eva Wiessing is verslaggever van het NOS Journaal. Zij reist naar het Bolivia van Evo Morales. Deze controversiële socialistische president heeft na zijn aantreden korte metten gemaakt met de macht van de oude blanke overheersing. De media polariseren in een hoog tempo. Hoe probeert een nieuwszender als ATB zijn onafhankelijkheid te waarborgen?

Dagelijks presenteert Paul van Liempt tweeënhalf uur live bij BNR Nieuwsradio. Nu gaat hij vijf dagen lang aan de slag bij Radio Tombo in Sierra Leone. Een land dat nog steeds verscheurd is door de burgeroorlog en waar radio een grote verantwoordelijkheid heeft omdat het vaak de enige nieuwsvoorziening is. Maar wat als je nauwelijks kunt uitzenden omdat er geen geld is om de generator van benzine te voorzien?

Verslaggever van RTL Nieuws Betty Glas loopt een week lang mee om te ervaren hoe journalistiek wordt bedreven als je leven en dat van anderen op het spel staat. In de militaire dictatuur Birma is al decennialang geen vrije journalistiek mogelijk. De Democratic Voice of Burma maakt vanuit buurland Thailand dagelijks nieuwsuitzendingen die voor een groot deel bestaan uit beeldmateriaal dat door ondergrondse reporters met gevaar voor eigen leven uit Birma wordt gesmokkeld.

NieuwsLLiNK: acht afleveringen vanaf zondag 26 juli om 19.35 uur op Ned 2.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---------------------------------------------

Noot voor de redactie,