Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


PERSBERICHT COC AMSTERDAM
`Roze Zondag op Kwakoe: zwarte gays, lesbo's en
transgenders in the spotlight'
Amsterdam, 10 juli 2009

Op de 2e Roze zondag op 26 juli a.s. tijdens het Kwakoe Festival in Amsterdam zijn enkele openlijke Surinaamse en Antilliaanse homoseksuelen, lesbiennes en transgenders aanwezig. Deze publieke bespreking van homoseksuele gevoelens en de gevolgen voor het dagelijks leven is uniek in de zwarte homo-emancipatie. Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet zal het roze event openen. Op 16 juli opent tevens de tentoonstelling over het homomonument waarin een divers beeld van zwarte homoseksuele Amsterdammers wordt gegeven.
De roze zondag wordt voor de tweede keer gehouden en is een opwarmertje voor de Gay Pride. Vorig jaar was het een groot succes. Het COC Amsterdam steunt hiermee de bespreekbaarheid en zichtbaarheid van homoseksualiteit in de zuidoost gemeenschap. "Het is erg belangrijk dat zwarte homoseksuelen vrouwen en mannen zich veilig voelen en zichtbaar durven zijn. Deze coming out is een bijzondere, maar ook persoonlijke gebeurtenis en getuigt van lef", aldus COC Amsterdam voorzitter Dennis Boutkan. Volgens COC Amsterdam moet homoseksualiteit ook binnen de zuidoost gemeenschap uit de taboe- en machosfeer worden gehaald. Elvira Sweet zal namens Zuidoost samen met Dennis Boutkan van COC Amsterdam de Roze Zondag feestelijk openen. Talkshowhost Guilly Koster (ovb) zal door interviews zwarte lesbo's, gays en transgenders uitnodigen hun verhaal te vertellen. Zijn streven is mensen aan het woord te laten die je anders niet hoort, mensen op plekken uit te nodigen waar je ze anders niet ziet. Deze publieke bespreking van homoseksuele gevoelens en de gevolgen voor het dagelijks leven is uniek in de emancipatie van de verschillende gemeenschappen. Roze Zondag op Kwakoe Festival wordt net als de succesvolle bijeenkomst vorig jaar een vrolijk Meet & Greet Event, waarbij Amsterdam Zuidoost op eigen manier een startschot geeft op de Amsterdam Pride week in de stad. COC Amsterdam brengt een programma met muziek opgezet in samenwerking met de Zuidoost gay/lesbische gemeenschap. Voorlopig programma 26 juli: Talkshow/ dialoog met Guilly Koster (ovb).
Zulile (spoken word met muzikale begeleiding).
Baggy Family Entertainment (rap door 2 jongens en 2 meiden over hun levenservaringen). Collin Schorea (cabaret/ comedy) (ovb).
Suite-la-Eket (coverband met o.a. een mix van soul, neo-soul & easy listening) Zanele Muholi zal gevraagd worden deel te nemen met haar project om zichtbare homo's , lesbo's en transgenders met haar camera vast te leggen.
Als voorbereiding op Roze Kwakoe opent Elvira Sweet op 16 juli de expositie over het homomonument: "Monument van trots" in het stadsdeelkantoor van Amsterdam Zuidoost. Deze tentoonstelling geeft een divers beeld van de homoseksuele bewoners van Amsterdam. Indrukwekkend is de bijdrage van Zanele Muholi, fotograaf en visueel activiste voor FEW Forum for the Empowerment of Women in Zuid Afrika, een organisatie voor zwarte lesbische vrouwen. Inssaf Uariachi, Nederlands-Marokkaanse lesbo, pleit voor meer zichtbaarheid en een goede voorlichting. Roze Zondag op Kwakoe is een samenwerking van COC Amsterdam met St.Alma, FNV Roze, stadsdeel Zuidoost en Suri Positivo's.