CNV Onderwijs

26 juli 2009

Obama wil miljarden voor beter onderwijs

Categorie: Algemeen nieuws

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag uiteengezet hoe hij het onderwijssysteem in zijn land wil hervormen. Obama trekt 4,35 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) uit voor de beoogde kwaliteitsverbetering

Obama presenteerde zijn plan 'Race naar de top' op het ministerie van Onderwijs. Om beroep te kunnen doen op federale gelden, moeten de verschillende staten aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten ervoor zorgen dat scholen hun standaarden aanscherpen. Zo moeten docenten meer worden afgerekend op de resultaten van hun leerlingen. Ook wordt aangedrongen op een actieplan voor falende scholen.

'In een economie waar kennis het meest waardevolle product is dat een persoon en een land te bieden, zullen de beste banen naar de best opgeleiden gaan, of ze nu in de Verenigde Staten, India of China wonen', zei Obama.

Weerstand
Staten die weigeren mee te werken aan de door Obama gewenste hervormingen, dreigen de subsidiegelden mis te lopen. ,,Dit is een aansporing en uitdaging voor mensen die willen veranderen'', zei de president in een vrijdag gepubliceerd interview met The Washington Post.
De plannen stuiten op weerstand bij onder meer onderwijsbonden, die traditioneel sterke banden met de Democratische partij van Obama hebben. De Verenigde Staten kennen een van de hoogste schooluitvalpercentages in de westerse wereld. Ook presteren leerlingen onder de maat in vergelijking met andere westerse landen.

Bron: ANP

---