Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Hitte in Zuid-Europa
26 juli 2009 - Terwijl bij ons het gematigde zomerweer voortduurt worden in het zuiden van Europa op grote schaal temperaturen van meer dan 40 graden gemeten.
Extreme hitte en bosbranden
Catania op Sicilië noteerde zaterdag 45 graden, in Murcia in Spanje werd die temperatuur vrijdag gemeten. Verschillende weerstations in Italië, Griekenland en Spanje melden dit weekeinde temperaturen van 42 of 43 graden.

In Zuid-Europa is de hitte voorlopig niet voorbij. Ook de komende week worden temperaturen verwacht van circa 40 graden.

Meteoalarm over de hitte
Zie voor het weer in Europa www.meteoalarm.eu, het platform voor waarschuwingen voor hitte en onweer van de nationale meteorologische instituten in Europa waar inmiddels 30 landen bij aangesloten zijn.

Natte juli
In ons land waren de buien de afgelopen weken soms bijzonder heftig met veel bliksem, windstoten, hagelstenen en wolkbreuken. Op verschillende plaatsen is deze maand 100 tot 150 mm gevallen, in Elburg staat de teller op 197 mm. Normaal levert juli ongeveer 70 mm op.

Eens in de honderd jaar
Inmiddels telt de meteorologische zomer, die 1 juni is begonnen vier dagen met zware regen, dat wil zeggen meer dan 50 mm: 28 juni (Venlo 64 mm) en 27 juni (Eerbeek 51 mm), 3 juli (Siebengewald 78 mm) en 8 juli (Emmeloord 72 mm). Ook kort voor het begin van de meteorologische zomer op 26 mei werden in het westen hoeveelheden afgetapt van bijna 60 mm.

Uit de statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen 24 uur een hoeveelheid krijgt van minstens 73 tot 90 mm.

Nader Verklaard
Meer over de zomer in onze rubriek Nader Verklaard. In onze rubriek Verder Lezen vindt u actuele dagelijkse neerslagkaartjes, de voorlopige cijfers van de maand juli en kaartjes met het aantal bliksemontladingen.

---

Onweersbuien kondigen zich meestal luid en duidelijk aan en ook de dreigende lucht spreekt boekdelen (foto: Jannes Wiersema) Eerste uitgave: 10-07-09