KNHS


Wereldrecordscore voor Gal met Moorlands Totilas 26 juli 2009
Edward Gal - Totilas

1 | 2

HICKSTEAD (KNHS) - Nadat Edward Gal (Harskamp) met Moorlands Totilas na een spetterende Kür op muziek de ring had verlaten verscheen op het scorebord een waardering van 89.400%. Door de stadionspeaker werd dit geannonceerd als een nieuw wereldrecord en niemand die daar aan twijfelde. Wat de 'Zwarte Parel' de jury en het enthousiaste publiek voortoverde was van een ongekende schoonheid. "Ik heb nog nooit zon proef gezien", verwoordde de voorzitter van de jury de Brit Stephen Clarke zijn gevoel. Deze score krijgt nog iets meer reliëf wanneer bedeacht wordt dat geen Nederlander deel uitmaakte van de vijfhoofdige jury.

Edward straalde van oor tot oor. "Hier kan ik mee thuiskomen, of nietdan?", was de eerste reactie van Gal nadat hij van zijn paard was gestapt. "Moorlands Totilas ging werkelijk super". En hij had alle gelijk van de wereld. In piaffe en passage zweefde de zoon van Gribaldi in een perfect ritme door de baan, in de uitgestrekte draf leek Totilas los te komen als een Concorde die opstijgt. De pirouettes waren klein en perfect gesprongen, kortom, een proef om je vingers bij af te likken. "Even ging het fout in de eners, maar in Rotterdam poogde ik dat te herstellen en toen ging het opnieuw fout en nu dacht: ik laat maar zitten", aldus Gal, die naast een score van bijna 90% ook nog eens 20.000,-- pond won. Met zijn zege in de Grand Prix en de overwinning in de Kür kan bondscoach Sjef Janssen niet meer om Gal en Moorlands Totilas heen voor het EK-team.
Adelinde Cornelissen (Beilen), in de Grand Prix tweede met de geheel herstelde Jazz-zoon Parzival, legde ook in de Kür beslag op die tweede plek. Ook nu weer leverde deze combinatie gedurende de gehele proef een fraai beeld op, dat in piaffe en passage zeer sterk tot uitdrukking kwam. "Ik ben ontzettende blij dat we weer helemaal terug zijn op het hoogste niveau en dat we tot tweemaal toe een topprestatie hebben weten neer te zetten. Waar ik misschien wel het meeste blij mee ben is het gegeven dat Parzival zich gedurende de gehele Kür door niets lief afleiden. Hij bleef super bij de les. Jammer was dat we gedurende de gehele Kür iets voorliepen op de muziek, waardoor we net even de expressie misten. Ik moest steeds even op de rem trappen en dat komt een stralend beeld niet ten goede. Daar moet ik de komende weken aan gaan werken. Maar belangrijker dan dat was dat de ontspanning bleef", aldus Cornelissen.
Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) werd nu vierde, achter de Britse Laura Bechtolsheimer met Mistral Hojris. Ook dit maal leverde het beeld van Hunter Douglas Sunrise steeds ontspanning op en was de nageeflijkheid gedurende de gehele proef bijna constant optimaal. "Ik moest als eerste de ring in en eerlijk waar, dit was de meest waardeloze geluidsinstallatie waarmee ik ooit heb gereden. Ik hoorde de muziek niet en dat heeft punten gekost", aldus Schellekens. Naar haar mening verkeert Sunrise nog steeds in de goede vorm die dit paard ook tentoonspreidde in De Steeg en in Rotterdam. "Ik ben ik baalde als een stekke zeer tevreden over mijn paard en de prestatie die we hebben neergezet, maar de geluidskwaliteit heeft me punten gekost", aldus Schellekens.

In de Grand Prix Spécial ging de zege naar de Amerikaanse Leslie Morse met Tip Top, die de wedstrijd op haar naam schreef met een percentage van 71.667%, terwijl Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Escapado tweede werd op een minimale achterstand met 71.542%. Drie van de vijf juryleden hadden Minderhoud eerste geplaatst, tegen twee juryleden Morse. De Britse Maria Eilberg werd met Two Sox derde. Richard Davison won met Hiscox Artemis de Future Trophy Grand Prix en daarin legde Bart Veeze ( Lochem) met Stefano beslag op de vierde plaats.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.dressageathickstead.com

Uitslag Exquis World Dressage Masters Kür:


1) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale) -
89.400%

2) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival (Jazz x Ulft) - 82.200%
3) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Mistral Hojris - 81.800%
4) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise -
78.950%

Uitslag Moorland World Dressage Masters Grand Prix Spécial:


1) Leslie Morse (USA) - Top Top 962 - 71.667%
2) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Escapado - 71.542%
3) Maria Eilberg (Eng) - Two Sox - 67.625%

Uitslag Future Trophy Grand Prix:


1) Richard Davison (Eng) - Hiscox Artemis - 72.140%
4) Bart Veeze (Lochem) - Stefano (v. Gribaldi) - 67.674%

Foto's Edward Gal en Adelinde Cornelissen door: www.melissen.net